Пазителите на градината - част 8 в брой 124

Пазителите на градината - част 8
Категория: Сърцето, душата

Пазителите на градината - част 7

Д: Искаш да кажеш, че никога не е студено както в нашите зими?

Ф: Точно така. Разбираш ли, промяната на сезоните на Земята се дължи на наклонената й ос. Точно както тъмната страна на вашата Луна никога не се обръща към Земята, така тази планета никога не накланя оста си и сезоните на нея не се променят. Винаги е приятно или горещо. Ако съотнесем преживяването със земното, това би бил преходът от топло или приятно към горещо или много топло. Това е просто преход, защото на онази планета такова време не се възприема като неприятно. За нуждите на превода обаче, трябва да сравня това положение с температурните вариации, познати на тази планета. Въртенето на тази планета, също както и еволюцията й, е постоянно, затова времето не се променя. Няма различни сезони, но има различен климат в различните части на планетата. В съответната част на планетата обаче климатът не се променя. Тъмната страна е по-непроходима и ненаселена. В голямата си част населението живее в светлата част на планетата.

Д: По-студено ли е на тъмната страна?

Ф: Донякъде, но разликата не е драстична. Съществува вътрешен енергиен източник, който генерира топлина за цялата планета.

Д: Значи планетата не разчита единствено на слънчевата светлина за нагряване?

Ф: Точно така.

Д: Бил ли си някога на тъмната страна?

Ф: Изследвал съм този район. Растителността е много по-гъста. Топографията не е особено различна. Като цяло на планетата липсват планински вериги или екстремни височини.

Д: Чудя се как на тъмната страна могат да виреят растения без слънце.

Ф: Нима на дъното на земните океани няма растения, които живеят в пълна тъмнина? Значи прецедент съществува. Тези растения се хранят с газовете в атмосферата. Те не разчитат на светлината за храненето си, а поемат вещества от п0чвата. Светлината е само един от начините, чрез които функционират растенията.

Д: Ами животинският свят на тъмната страна? Различен ли е той?

Ф: Тъмните животни не излизат на светло, защото еволюцията им ги е приспособила към тъмнината. В това отношение те са различни. Има и животни, които могат да отиват и да се връщат, да живеят еднакво добре и на тъмно, и на светло.

Д: И двете ви луни стоят на небето едновременно?

Ф: Те обикалят. Понякога и двете са в небето едновременно, понякога нито едната от тях.

Д: Ами дъждът? Имате ли нещо подобно, което пада от небето?

Ф: Не, не и както на Земята. Дъждът на Земята се дължи на гравитацията. Както споменах, нашата е една-шеста от земната. На тази планета дъждът прилича повече на мъгла, изпълнена с големи капки. Това е състояние на крайна влажност. Случва се по време на промени в посоката на вятъра и други подобни явления. Времето е много по-стабилно, но все пак се променя. Може да провали един пикник. Забавляваме се, имаме ваканции, птици, които да ни радват, и мравки.

Д: Тогава имате насекоми. А имате ли реки и океани?

Ф: Да. Има реки и големи водни басейни, но не толкова както на тази планета. Климатът е много по-сух и няма толкова големи водни басейни. Насаждения обаче могат да се отглеждат през цялата година, защото изискват много по-малко влага.

Д: Имате ли дни и нoщu? Тук те сс дължат на въртенето нa планетата.

Ф: Отговорът е не, няма смяна на деня в тази част на планетата. Почти изпитваме тъга, че това не се случва. Едната част винаги е в сумрак, а другата – не. Разбираш ли, това се дължи на еволюцията на планетата. Тя не е била така травматизираща, както земната.

По-късно си спомних за думите му, че очите на жителите на тази планета виждали изключително добре в тъмното. Това може би не беше противоречие, защото той бе казал също, че народът му е колонизирал тази планета, а не се е родил там. Само “малките хора”, животните и растенията принадлежаха към това място. Може би това обясняваше неговата тъга, гените му помнеха нощта на родната планета.

 

Енергийният разпределител

 

Д: Спомена за търговия. Ще ми разкажеш ли повече за това?

Ф: Има търговия между населението на планетата и населението на други планети и системи. Някои от металите, които се добиват на планетата, са в изобилие, а съществува потребност от тях в райони, където са оскъдни, и затова се развива търговия в минното дело.

Д: Това основното перо в износа ви ли е или не използвам точната дума?

Ф: Терминът е съвсем подходящ. Но не изнасяме само това. Изнасят се също плодове и зеленчуци.

Д: Какво нямате на планетата и ви се налага да внасяте?

Ф: Внасяме някои метали, които се използват в строителството и не се срещат на планетата. Внасяме и медицински продукти. Има други системи, в които медицинските технологии са достигнали до много високо равнище и те изнасят своята “медицина” в буквален и в преносен смисъл. Внасят се също познания и важни технологии за начина на живот, знания за това как да направим живота си по-добър и по-лесен.

Д: Какво средство за обмен използвате при вноса и износа?

Ф: Парите не съществуват. Има бартерна система. Пет паунда руда могат да бъдат разменени за пет паунда знания. Това обаче е само пример и не може да бъде приеман буквално.

Д: Защото е трудно да измерим знанието?

Ф: Точно така.

Д: Имате лu при тази система проблеми с опити за измами?

Ф: Това е невъзможно поради открития начин на договаряне. Вече разговаряхме за това, че ние сме напълно честни. Нивото, което сме достигнали, не допуска измамата и притворството, шарлатанството и който и да е от тъмните първични инстинкти като егоизма или стремежа към лична изгода.

Д: Можех да приема, че тази раса притежаваше такива качества, особено като се има предвид факта, че те общуваха по телепатичен начин. Но хората от други планети, с които се извършваха сделки? И те ли бяха на същото високо ниво на развитие?

Ф: В непосредствена близост до планетата, за която говоря, има еднородност на еволюционното развитие. Както бихте се изразили вие, това е високо развит квартал от вселената. Имаме взаимоотношения и с планети, които нe ca развити до такава степен. Но предимство има онзи, който може да прозре измамата. Когато принадлежиш към ниво което е надмогнало измамата, е много по-лесно да я съзреш. Тя е така прозрачна, че всякакви опити са безполезни.

От неговата уста всичко звучеше лесно, логично и разбираемо, въпреки че идеята беше чужда на нашия начин на мислене.

Д: Спомена, че имате търговски маршрути и използвате кораби, които летят през пространството. Умее ли твоят народ на лети през времето?

Ф: Не е възможно да се пътува през времето. Всъщност времето не съществува. Времето е идея, а не… (Търси подходящите думи.) съществуващ материал или функция. То е само идея. Ако може да се пцтува през идея, тогава - да, това би било възможно. На нашето ниво обаче още не сме го постигали.

Д: Хората на Земята винаги мислят за пътуване в своето минало и бъдеще.

Ф: Това подреждане или разполагане на събитията служи единствено на нуждите нa човешкото възприятие. Всичко е едновременно, така чe всичко, което се е случвало или ще се случи, всъщност се случва. Времето с представа, която хората използват, за да разберат нещата по-добре или да ги сведат до своето ниво.

Д: Много ми e трудно да разбера подобна концепция, защото нue мислим, че миналите събития влияят на настоящите и бъдещите.

Ф: Това е само един от начините за разбиране на нещата. Ако действа - добре. Значи обслужва целта си. Ако нещо е неудобно за възприемане, не се опитвайте да го възприемате. Останете на удобното ниво. Тъй като искате да знаете повече, търсете го и то ще ви се разкрие в сънища, в случки от живота ви, в хората, които срещате. Определено съществуват много идеи, които са чужди на тази планета, но са актуални в други райони на галактиката. Истината е такава, каквато я направите.

Идеята за едновременно време винаги ме бе терзала, защото беше много трудна за разбиране. Затова отново насочих разговора към по-всекидневни теми.

Д: Щом нямате пари или подобна система, как се снабдява c храна и вещи обикновеният човек?

Ф: Всеки прави нещо, за да може да обмени своята полезност. Има толкова много различни неща, които могат да бъдат правени. Просто всеки индивид избира какво иска да прави и по този начин се създава неговият бартерен потенциaл. Някои се занимават със земеделие, други преподават, лекуват. строят. Избираш занятие и вече имаш възможност да получиш храна, дрехи, подслон. Това се осъществява на чисто лична основа. Нямаме пари и затова липсват супермаркети и въобще този клон от търговията. Това не съществува на нашата планета. Има хора, които отглеждат храна, затова ако искаш храна, отиваш при тях.

Д: Какъв тип дрехи носите на тази планета?

Ф: Общото описание би било тесни - не толкова тесни, колкото плътно прилепнали, бляскави, сребристи облекла като гащеризони, но плътно прилепнали, като дълго белъо от една част. То е еластично и се разтяга, затова може да се навлича като се разтегне деколтето и се навлече през краката и по цялото тяло. Материалът е метал, вид метал със сребрист блясък. И въпреки това на докосване той е така мек, както всяка тъкан тук на Земята.

Д: Не загрява ли твърде много?

Ф: Не, тези дрехи са по-скоро за приличие и украса, отколкото, за да топлят, защото планетата не е студена. Както вече казах, по-голямата част от планетата има умерен климат. Той се различава от земния, поради разликата в слънчевия спектър. Слънчевите лъчи не са така интензивни или по-точно не са така осезаеми както на тази планета.

Следва

Статията е прочетена 1023 пъти
Назад към брой 124Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024