Кристалотерапия - КОРУНД в брой 9

Кристалотерапия - КОРУНД
Категория: Минералотерапия

р. корунд; a. corundum, corundite, adamantine spar, diamond spar; н. korund; ф. corindon; и. corindyn, esmeril.

Думата „корунд” идва от древно-индийската дума „каурунтака”. След диамантите това са най-твърдите камъни на нашата планета. Химически състав: Al2O3, който съдържа Аl - 52,90% и O -47,10%. Среща се във вид на отделни не особено едри кристали или непрозрачни дребнозърнести маси. Твърдост: 9. Блясъкът е стъклен до диамантен. Корундът без примеси е безцветен (левкосапфир) или сив. Поради високата си твърдост корундите от древността са известни като абразивен материал. Според една библейска легенда, Мойсей е написал своите десет заповеди върху плочки от лазурит с помощта на дребнозърнест корунд.

В природата се срещат и прозрачни добре оцветени корунди. Всички те имат различни имена в зависимост от оцветяването: в малиново и кървавочервено са рубини (поради малки количества на примеси от Cr и Fe); сапфири - небесносини и тъмносини (поради примеси от Fe и Ti); източен ориенталски аметист във виолетово; ориенталски топаз в жълто; източен хиацинт в златистожълто; хлорсапфир или източен ориенталски смарагд в зелено; падпараджа в оранжево (поради наличие на Fe). От всички по-горе изброени корунди най-често се срещат рубините и сапфирите. Заради силното диамантено сияние, прозрачност, красив цвят, твърдост и рядкоств природата красиво оцветените рубини и сапфири, заедно с диамантите, са най-търсените скъпоценни камъни от древността и се ценят и днес повече от златото.

Всички останали добре оцветени корунди се срещат много рядко. В миналото много от тях са били неправилно наричани с имена на други скъпоценни камъни. При съвременната диагностика вече може да става много точно определяне на вида на скъпоценните камъни и опитните минералози и гемолози могат да кажат какъв точно камък ви продават или вече носите.
За някои от прозрачните и добре оцветени корунди е характерен астеризъм, който се дължи на ориентирани иглести включения от рутил и други минерали.

Корунди добиват от скални масиви в Бирма, Кашмир, Индия, Афганистан, Тайланд, Австралия, Шри Ланка, Танзания, Пакистан, Норвегия, остров Мадагаскар, Бразилия, САЩ и Русия (Урал). От разсипни находища най-красивите рубини и сапфири се добиват в Шри Ланка, Индия, Бирма, Казахстан, Канада (Онтарио) и Тайланд.

В България корунди са намерени във Варненско и около Хасково.

„Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 1332 пъти
Назад към брой 9Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024