Какво е това Безусловен Базов Доход и има ли почва у нас?! (част 4) в брой 78

Какво е това Безусловен Базов Доход и има ли почва у нас?! (част 4)
Категория: Сърцето, душата

Продължение от бр.77

Уважаеми читателю! Ти, който си родолюбив и отговорен Българин, загрижен за съдбата на Народа ни... Знай, че в ръцете си държиш истината, с която се твори новата История на България! Тази истина е Проектът за въвеждане на Безусловен Базов Доход (ББД) за Българите. 

Тези наши разсъждения се потвърждават ясно и от следните факти - Германия непрекъснато упражнява натиск и непрекъснато изисква от другите членки на Евросъюза създаване на общо данъчно законодателство, обща европейска конституция, обща европейска прокуратура и т.н.Това са много показателни факти!

Вижте, принципно, не ние трябва да показваме сметки на някого, а икономистите трябва да ни покажат своите сметки, защото за този труд им се плаща!

Отделно в главата 4.2 „Задачи за икономисти“ сме разработили универсален АЛГОРИТЪМ, по който да се правят изчисленията за бюджет с включен в него ББД.

Разберете ни правилно – ние не бягаме от сметки и изчисления. Тях сме ги направили в много разновидности, но нямаме намерение да доказваме на някого, че “Земята се върти”. На всеки “икономист”, обаче, който се напъне да докаже, че “Земята е тепсия, на гърба на четири слона!” и твърди, че ББД е невъзможен, ще му бъде доказано с реципрочни изчисления!

 

Защо нашата тактика ще бъде такава? – Ще постъпваме така, за да можем да покажем и изобличим публично онези некадърни икономисти и политици, които са се напънали да ни управляват, а всъщност - не могат да правят елементарни сметки. Подобна тактика ще ни помогне да „отсеем плявата“, за да не ги допускаме вече до властта. 

12.2. Доста от събраните средства за ББД (от ДДС и акцизи) са необходими, за да се издържат социално слаби, безработни, пенсионери, здравеопазване, държавна администрация (учители, полиция, военни!)? Няма ли да възникнат проблеми в тези групи? 
(Това са група въпроси, които се обсъждат често и, за яснота, ще ги разделим.)

проблеми със социално слабите и безработицата няма да има, защото тази група хора ще се компенсира по сходен социален начин и с ББД, който им се отпуска. Тези наши сънародници, обаче, ще са улеснени в друга насока - за тях няма да е необходимо да доказват пред социалните служби своята бедност и така да зависят от нечие администраторско благоволение, за да получат дадена сума пари или обратното - да гладуват, ако са надвишили с 5 лв разрешения минимум. Подобни абсурди повече няма да има!

проблеми с пенсиите и със здравеопазване няма да има. Това ще бъде така, защото всички досега съществуващи пенсионно- и здравноосигурителни структури и фондове, както казахме вече, се запазват!

частични проблеми с държавна администрация (учители, полиция, военни!) навярно ще има, но ключовата дума в тази насока е – оптимизация! Тя ще стане чрез електронни услуги, ел. правителство, чрез премахване на паразитните социални структури и подобни звена. Пример в тази насока може да ни бъде Холандия, която има два пъти по-голям брой население от България, а администрацията й е с няколко пъти по-малка от нашата!

12.3. Проектът за ББД не е ли утопичен, и не е ли само една хубава приказка?
На хора, които мислят така или критикуват Проекта, можем само да благодарим. Защо? – Защото, в миналото онези хора, които са твърдели, че Земята се върти, били изгаряли на клади!

Базовият доход в Европа се коментира изключително интензивно и се водят сериозни дискусии по него. Прочетете статиите от сайта ни - “Съветът на Европа открива дебата за базовия доход. 11 март 2013 г.”; интервюто на Жан-Клод Юнклер; забележете, че се събират един милион подписи за европейски референдум за базов доход; в Швейцария също се подготвя референдум на тази тема; създават се европейски рекламни клипчета и филми и т.н.

Накратко, дали ще проспим шанса си като Българи – от НАС зависи!

С настоящия Проект можем убедително да твърдим, че “водим европейците с една обиколка”, както се казва. Остава ни само да “прогледнем” като Народ, да се обединим и да накараме политиците ни да станат вече национално отговорни и да въведат ББД за всеки пълнолетен Българин.

12.4. Кой ще върши мръсната работа (почистване на улици, канализация и др?
В показания на сайта ни (www.bbd.bg) немски филм са подсказани отговори на този въпрос и са дадени следните разумни предложения:

Хората, работещи в тези области, ще получават по-добро заплащане и по-добри условия за труд; ще се прави непрекъсната автоматизация и рационализация; хората ще бъдат стимулирани сами да вършат част от тези задължения.

Към това можем да добавим и идеята за “внасяне” на работна ръка. Подобна мярка, обаче, няма да позволява на чуждите граждани, работещи на територията на страната ни, да получават ББД, както останалите наши съграждани.

 

12.5. Ами, ако получаващите ББД хора не пожелаят повече да работят?
Принципно, това е невъзможно! На въпроса дали биха продължили да работят, ако имат базов доход, 60% отговарят с ДА и само 10% отговарят с твърдо НЕ! (данните са от немското социологическо проучване).

По природа, в човека е заложено той да проявява креативност, творчество и съзидателност. Отделно, в своето мнозинство, българите сме преди всичко трудолюбиви, а не лентяи и безделници! С ББД ще се гарантира един приличен начин на живот, а пазарната икономика винаги ще подтиква човек да има още по-добър стандарт на живот, което ще ни прави предприемчиви и инициативни. Нека не забравяме, че с ББД ще се покриват само базови нужди. Тоест - ако искаме да ходим на ресторанти, на почивки, да имаме хубави дрехи или да караме колите си, няма как да разчитаме само на подобен доход.

Поговорката “Който не работи не трябва да яде” няма да е актуална вече, а в сила ще бъде следното – “който се труди и мисли, ще има повече”. В този смисъл, глад и мизерия не би трябвало да има повече в България!

 

12.6. Ще възникнат ли проблеми в здравеопазването, има ли опасности в тази насока?
Здравната система може да се подобри значително по следния начин – въвеждане на електронна здравна книжка; перфектна отчетност; строг контрол; безкомпромисни санкции за нарушителите. В този смисъл, въвеждането на ББД може да помогне много. Чрез него ще се запълнят много бързо дефицитите в здравната каса, което ще подобри значително здравното обслужване, което няма да страда от липса на средства. Както казахме вече и на друго място, по-лошо от сегашното положение в тази сфера, не виждаме как може да се получи?!

 

12.7. Няма ли с ББД да създадем едно мързеливо и лениво младо поколение?
Механизмът с дебитните карти и електронно харчене на Дохода, няма да позволява този доход да се ползва в барове, ресторанти, дискотеки, за почивки и други подобни развлечения, които привличат младите хора. Това неминуемо ще стопира леността в тях и дори ще ги подтиква към обратното – към трудолюбие, инициативност и творчество. Навярно, ще има и такива, които ще заседнат зад бутилката или лесния начин на живот, но вижте – това ще е естественият подбор, който ще влезе в действие.

Нормалните деца, които са възпитани с добра ценностна система, ще имат прекрасни възможности да развият своя потенциал и заложби, а другите – насила не можеш да ги накараш да водят съзидателен живот.

Вторите ще имат два варианта – или да се сравняват с първите и да живеят добре, или да продължават да са пиянстващи аутсайдери, но това рано или късно омръзва, а и здравословно не може да се понася дълго време.

 

12.8. Защо само ДДС и акцизи, не може ли да се повиши ББД и от другите данъци?
Подобна мярка предпазва държавната ни система от фалиране и неутрализира доста възможности за финансови злоупотреби. Не трябва да забравяме и друго - държавата ни се нуждае и от административни разходи за своите служители, нали? Тези разходи ще се покриват именно от другите приходи в бюджета като: корпоративен данък, държавни такси, концесии, мита, данък недвижимо имущество и т.н.

 

12.9. Защо да се ползва ББД чрез дебитни карти, а не се дават пари за кешови разплащания?
Тази мярка стимулира да се ходи на работа и така всеки сам да определи до каква степен да вдигне своя стандарт на живот, над подсигурения му базисен такъв. Правилото е просто - ако искаш да разполагаш с кеш пари, ще е необходимо да си ги заработиш!

Всъщност, подобна мярка е и предпазна. Тя ще защитава националната ни валута, защото чрез дебитните карти, няма да може да се изнасят пари зад граница. Също така с тях няма да може да се купуват чужди валути или да се инвестира в акции по борсите. Накратко казано, чрез подобен начин на разплащане се позволява Доходът да бъде ползван целенасочено и наистина за покриване на базовите нужди при хората.

 

12.10. Защо ББД да не се отнася и за лицата под 18 г. възраст? Не е ли това дискриминация?
Да си родител е преди всичко отговорност и лична Мисия! При интелигентните и отговорни родители, децата са планирани, желани и очаквани. В този смисъл, прекомерното материално стимулиране да бъдеш родител, води обикновено до нежелания ефект на „изродено поколение“. Това са факти, които вече се обясняват и по научен начин, чрез пренаталното възпитание на децата.

(Следва)

 

Статията е прочетена 418 пъти
Назад към брой 78Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024