АЛХАМБРА - Поезия и архитектура в мавритански стил в брой 6

АЛХАМБРА - Поезия и архитектура в мавритански стил
Категория: Изкуство, култура

След финикийци, келти, римляни и вестготи, на Иберийския полуостров започва ислямска инвазия от Африка през 711 г. Араби и бербери преминават Гибралтар и основават емирства на полуострова, управлявани от представители на водещите мюсюлмански династии на Омеядите, Алморавидите и Алмодахите. Основават и т.нар. Халифат на Омеядите, който завладява почти цяла Испания. Впоследствие християнските общности в Северна Испания се обединяват и във властта на маврите (араби и бербери) остава Гранада.
Разказват, че името на Гранада идва от плода нар (поме граната), а областта е известна с разкошните си плодове и градини.

При управлението на маврите процъфтяват архитектурата, науката, културата и занаятите. По тези земи се създават забележителни образци на мавританската архитектура – градове, крепости, дворци, бани и други сгради, които до днес предизвикват възхищение и респект.

Над Гранада се извисява Алхамбра – най-красивият мавритански комплекс в Европа. Името Алхамбра има арабски произход и означава „червена крепост”. Тълкувателите дават различни обяснения на името. За някои то е свързано с червената почва на хълма, според други - с червеникавия цвят на кулата, а според трети, след разрушаване крепостта била строена по тъмно и на факли и затова я нарекли Червената крепост.
Строежът на Алхамбра е започнат през XIII век от Юсуф І и е завършен около 1390 г. при управлението на Мохамед V.
В архитектурно отношение Алхамбра е съставена от военна крепост, Дворец на Насрадин, Летен дворец на Хенералите с градини и
Замък на Карл V.

Цитаделата Алкасаба е оградена със защитни стени, стражева кула и главна кула и в миналото е включвала казарми, жилищен квартал, тъмница, бани и други постройки, а присъединеният към крепостта дворец направил Алхамбра най-важната крепост в Гранада. „Вратата на справедливостта” и „Вратата на виното” са украсени с арки и надписи на арабски, прославящи бога.

Дворецът на Насрадин е в типичен мавритански стил и се състои от три архитектурни монумента: мексуар – помещения с административни и съдебни функции, където гранадските емири се срещали с поданиците си, двореца Комарес – официална резиденция на емира – с пищно изящество и филигранна резба по стените, и Двореца на лъвовете – частна резиденция с харем.
Кулата Комарес с 45-метровата си височина и с дебелите си стени отговаря на важните функции, които е изпълнявала за времето си, а именно, център на политическия живот с тронна зала за аудиенции, богато украсена с арабски букви на стените, вплетени резби с тънки геометрично-линейни форми и цитати от Корана, цветни витражи (гамарияс), еркери и фини решетки от алабастър.

Културата на Изтока великолепно се вписва в Двореца на лъвовете. Около вътрешния двор се намират елегантните постройки на женските покои, кралската зала, Залата на двете сестри, залата със сталактитите.
Лъвският двор е най-известната част в Алхамбра. Фонтанът с дванадесетте лъва, заедно с изяществото на двореца и със сякаш изработените от дантела 124 колони от бял мрамор, с право се смятат за шедьовър на арабската архитектура.

Бани с гореща вода, богато декорирани с цветни мозайки, зала за отдих и специално помещение за музикантите допълват атмосферата.

Дамската кула с прекрасни градини и водоеми, в които се оглежда невероятната архитектура, е едно поетично откровение в райския ансамбъл, наречен Алхамбра.

Статията е прочетена 2416 пъти
Назад към брой 6Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024