ЕКОСЕЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРЕДЛАГА : в брой 43

ЕКОСЕЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ  ПРЕДЛАГА :
Категория: Екология, здраве

СПЕЛТА

сорт Ølandshvede

ПШЕНИЦА  ОТ KHORASAN

Triticum turgidum polonicum

Древната пшеница на фараоните открита в египетските пирамиди

Пшеницата е произведена в екоселището от родови имения Васил Левски до село Славейково, община Елхово, област Ямбол. Не е третирана с химически препарати и торове. Обогатена е с биодинамичен прапарат 500, който привлича етерните съзидателни сили към себе си и след това ги предава на растенията \рецепта по Рудолф Щайнер\.

Земята, върху която е сята, беше целина - не е обработвана последните 25 години и не е натровена с пестициди и други химикали. Намира се в самите граници на екоселището от родови имения.

Това е експериментален посев, направен съобразно лунния календар. Той показа много добри резултати – над 200 кг добив на зърно от декар. Семето, което е използвано, е био пшеница – камут и гола спелта.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПШЕНИЦИТЕ

Един от предците на съвременната пшеница е камутът  \ Triticum turgidum polonicum, Пшеница от Khorasan\. Той идва от Египет. („Камут” всъщност е древна египетска дума за „пшеница”.) Зърната му са подобни на тези на пшеницата, но са по-големи. Отличава се с около 40% по-високо съдържание на протеини от пшеницата, по-богат е на витамини и минерали, лесносмилаем и с приятно сладък маслен вкус. За разлика от други зърнени храни той е с ниска степен на окисляване и запазва голяма част от високата си хранителна стойност дори и след смилане и обработка. Богат е на магнезий, калий, цинк, желязо, фосфор, селен, манагн, витамин В1 и В6, както и на витамин Е.

 

Спелтата е древна пшеница, изключително лесна за отглеждане и непретенциозна по отношение на почвата, като може да вирее много добре дори върху бедни каменисти и ниско плодородни почви. Добивите от нея почти не се влияят от наторяването, което кара производителите да не използват изкуствени торове.

През 20 век почти навсякъде спелтата е заменена с обикновеното (хлебно) жито, тъй като добивите от него могат да се увеличават с торене и генни модификации за разлика от спелтата, която не се поддава на такива интервенции.

Спелтата е с балансирано съдържание на глутен, която я прави подходяща за прием дори от хора с алергии. Тя подобрява кръвообръщението, улеснява работата на бъбречната дейност и храносмилането и пречиства организма като цяло. Добър източник е и на мед, магнезий и фосфор. Хлябът от спелта е най-вкусният и с най-сладък аромат от всички видове пшеници.

Тъй като зърната на спелтата остават плътно обгърнати от люспата след вършитбата, преди смилането й в мелницата трябва да се изпълни още една работна процедура – белене. Пшеницата Ølandshvede, регистрирана в Генната банка на Дания като сорт спелта и отглеждана от древността, е гола спелта, т.е. тя няма нужда от специална машина за белене.

 

РЕЦЕПТИ НА АТЕРХОВ

Прост житен квакер

Зърна от пшеница, ръж или олющен ечемик се накисват във вода; промиват се няколко пъти, за да се отстранят всички нечистотии, заливат се с хладка вода и се оставят да престо­ят през нощта или докато станат съвсем меки. Преди да се покажат листенцата на зародиша, омекналите зърна се изваждат и се сушат чрез разстилане на кърпа дотогава, докато не остане нито една капка вода по повърхността на зърното. След това се прекарват през специалната мелачка и се получава мека маса, която се яде с удоволствие, особено ако е смесена с мед, тръстикова захар или с пресни плодове.

Омекналите зърна могат да се прекарат и мокри през мелничката, но след това трябва да се изсушат на слънце. Получената маса може да се поднесе във формата на питчици.

Зърнена силна храна

Зърнената силна храна може да се получи, като се смеси пресен неопечен житен квакер с равно количество смлени ядки от черупчести плодове. Такава смес е винаги вкусна, при дъвчене тя възбужда по един особен начин слюнкоотделянето, така че не е никак трудно тази суха храна да се ослюнчи лесно и бързо, дори и ако човек не е свикнал с нея. Опитвайки дори само веднъж пшеничен или овесен квакер с настърган кокосов орех, всеки ще остане удивен от вкуса на комбинацията.

Плодов хляб

600 г пшеница, олющен овес, малко царевица или ориз се смилат на квакер. Вземат се 360 г фурми или смокини, нарязват се и се прибавят към част от квакера. След това се сипва останалият квакер и смес­та се прекарва два пъти през мелничка за ядки, като при вто­рото смилане се внимава масата да не полепва. Накрая всич­ко се поставя във форма за хляб или се пресува в малки форми за банички.

Баница от плодове и ядки

600 г сладка царевица или пшеница, олющен овес или ориз, смлени на квакер, и 360 г фур­ми или смокини, нарязани в една част на квакера. Постъп­ва се, както при плодовия хляб и се смесва след смилането със 120 г сливи или тъмни стафиди нарязани и 120 г бадеми или други ядки счукани. Пресува се тестото в тортен пръс­тен или в по-малки форми, които предварително са обложе­ни с хартия, и се оставя да се втвърди. Всички тези баници и хлябове се нарязват с едно зигзагоподобно движение.

Баницата може да се приготви с разслан отгоре пълнеж от всички видове смлени плодове или зеленчуци.

Ядкови карамели

Необходими са 120 г фъстъци или бадеми, или други ядки по избор, счукани или смлени, и 120 г наситнени сушени плодо­ве — фурми, смокини, стафиди и т.н. Плодовете и ядките се смесват в блюдото за сечене, нарязват се на ситно и се пре­карват през мелачката. Трябва да се внимава машината да е така нагласена, че да не извлича маслото от ядките (ако смес­та е увредена от машината, се забелязват маслени капки). Тестената маса се разстила върху дървена дъска и се разточ­ва кора с дебелина два сантиметра. Нарязва се на квадрати или правоъгълни форми като карамели. Парчетата се увиват във восъчна хартия, за да се съхранят по-дълго. Тестото мо­же да се пресува и в малки форми.

Зърнени карамели

Приготвят се 120 г ориз или сладка царевица, олющен овес, пшеница, смлени на зърнен квакер, и 120 г фурми, смокини, сушени круши, стафиди или сливи, наря­зани в част от брашното. Прибавя се останалото брашно и се смила два пъти. Тестото се поставя върху покрита с восъчна хартия дървена дъска, точи се и се нарязва, както е описано по-горе. Парчетата се обвиват във восъчна хартия и се оста­вят на сухо място. Те могат да траят дълго и при това вкусът им постоянно се подобрява. Ако се нарежат на парчета, дъл­ги 5 см, могат да се опаковат в пакетчета и да се запазят в ку­тийки. Ако ще се консумират веднага, тестото се оформя в малки форми. За промяна на вкуса на всеки половин кг от из­браното зърно преди меленето се прибавят 10 г анасонови семена или др. подправки. Може да се употребяват и су­шени подправки и семена.

Просто лимонено сирене

Смесват се и се разбъркват 60 г лимонов сок, 120 г смлени фъстъци и 60 г пинии. Това сирене е много сладко. 180 г фъстъци, без пиниите, дават малко, но твърдо тъмно сирене, докато с пинии сиренето става меко. Двете сирена могат да се смесят, при което дават добър продукт.

Статията е прочетена 1367 пъти
Назад към брой 43Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024