ЕКОСЕЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРЕДЛАГА СПЕЛТА И ПШЕНИЦА

Спелта сорт Ølandshvede

ПШЕНИЦА ОТ KHORASAN Triticum turgidum polonicum

Древната пшеница на фараоните открита в египетските пирамиди.

Пролетна култура (Дава най-добри резултати, ако се сади напролет!)

Спелта | Пшеница | Камут

Пшеницата е произведена в екоселището от родови имения Васил Левски до село Славейково, община Елхово, област Ямбол. Не е третирана с химически препарати и торове. Обогатена е с биодинамичен прапарат 500, който привлича етерните съзидателни сили към себе си и след това ги предава на растенията (рецепта по Рудолф Щайнер). Земята, върху която е сята, беше целина - не е обработвана последните 25 години и не е натровена с пестициди и други химикали. Намира се в самите граници на екоселището от родови имения. Това е експериментален посев, направен съобразно лунния календар. Той показа много добри резултати – около 200 кг добив на зърно от декар. Семето, което е използвано, е био пшеница – камут и гола спелта.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПШЕНИЦИТЕ

Един от предците на съвременната пшеница е камут (Triticum turgidum polonicum, Пшеница от Khorasan). Той идва от Египет. („Камут” всъщност е древна египетска дума за „пшеница”.) Зърната му са подобни на тези на пшеницата, но са по-големи. Отличава се с около 40% по-високо съдържание на протеини от пшеницата, по-богат е на витамини и минерали, лесносмилаем и с приятно сладък маслен вкус. За разлика от други зърнени храни той е с ниска степен на окисляване и запазва голяма част от високата си хранителна стойност дори и след смилане и обработка. Богат е на магнезий, калий, цинк, желязо, фосфор, селен, манган, витамин В1 и В6, както и на витамин Е.

Спелтата е древна пшеница, изключително лесна за отглеждане и непретенциозна по отношение на почвата, като може да вирее много добре дори върху бедни каменисти и ниско плодородни почви. Добивите от нея почти не се влияят от наторяването, което кара производителите да не използват изкуствени торове. През 20 век почти навсякъде спелтата е заменена с обикновеното (хлебно) жито, тъй като добивите от него могат да се увеличават с торене и генни модификации за разлика от спелтата, която не се поддава на такива интервенции. Спелтата е с балансирано съдържание на глутен, която я прави подходяща за прием дори от хора с алергии. Тя подобрява кръвообръщението, улеснява работата на бъбречната дейност и храносмилането и пречиства организма като цяло. Добър източник е и на мед, магнезий и фосфор. Хлябът от спелта е най-вкусният и с най-сладък аромат от всички видове пшеници. Тъй като зърната на спелтата остават плътно обгърнати от люспата след вършитбата, преди смилането й в мелницата трябва да се изпълни още една работна процедура – белене. Пшеницата Ølandshvede, регистрирана в Генната банка на Дания като сорт спелта и отглеждана от древността, е гола спелта, т.е. тя няма нужда от специална машина за белене.

Тел. за връзка и поръчки: 0888 693359 - Атанас Панчев

вестник Квантов преход 2011 - 2024