Българският дух в европа през вековете в брой 127

Българският дух в европа през вековете
Категория: История

Националният форум „Българският дух в Европа през вековете” за втора поредна година се проведе в гр. Велики Преслав. Организатори на събитието са Фондация „Български Център Просветление”, Община Велики Преслав, Археологически музей Велики Преслав, НПО „Обединени българи за устойчив свят”, Народно читалище Велики Преслав и НПО Център по интердисциплинарно обучение - Академия на мистериите Мадара.

Целта на форума бе да осветли приноса на траките-българите за духовното развитие и възхода на Европа през различни епохи от нейното развитие.

Темите на форума, който се проведе от 21 до 23 април 2017 г., бяха разделени в 4 панела

- Челе ди Булгерия - година по-късно;
- Българите в основата на човешката цивилизация;
- От Орфизма и Тангризма до Християнството и Исихазма;
- България - история и съвременност.

На 21 април участниците в програмата разгледаха археологически комплекс Велики Преслав, направиха кратък поход до Кръглата църква/Златната църква и манастира „Патлейна”, където е погребан цар Борис Първи Покръстител, откриха художествената изложба на Антония Дуенде „Сакрални преплитания” в Археологическия музей, посетиха изложбата на Лили Димкова по повод на 85-годишнината й в галерията на общината и изгледаха документалния филм „Въздигане” на реж.Теодора Петрова за издигането на паметника на кан Алцек в град Челе ди Булгерия - Италия, като свои преживявания по реализирането на идеята за паметника и филма за него споделиха с публиката кметът на Община Велики Преслав д-р Александър Горчев, Йорданка Хаджийска и проф.Дамян Попхристов.

На 22 април в зала Тържествена на Община Велики Преслав конференцията беше открита от кмета на града и свои презентации представиха проф. Дамян Попхристов, акад.Атанас Панчев, проф. Евгени Сачев, Надежда Томова, Боян Аспарухов, Георги Майсторски, Ради Панайотов, Здравко Ковачев, Стефан Серафимов, Златин Димитров Маринков и др.

В къща за гости „Болярски стан” беше проведена работилница за здраве - презентиране и продажба на характерни за региона храни и специалитети с еко продукти и участието на танцови и песенни фолклорни състави от областта, а вечерта в читалището се представиха с концертна програма женски хор „Сладкопойна чучулига” от гр. Шумен и други ансамбли. Голям интерес от страна на публиката предизвика документалният филм на Боян Аспарухов „Цивилизацията”.

Неделните презентации продължиха на следващия ден в читалището с доклади на Иван Момчев, Мариана Праматарова, Тодор Ялъмов, проф. Живко Желев и др. Проф. Дамян Попхристов представи ексклузивно интервю с потомка на българската княгиня Олга, която сподели интересни факти, осветляващи родовата ни памет. 

Прожекцията на научно-документалния филм „Корени на духовността” на Мариана Праматарова потопи присъстващите в духовните светилища на България и постави финал на форума.

За желаещите да посетят култовите комплекси Мадара и Кирика домакините бяха осигурили местен екскурзовод. 

Статията е прочетена 1233 пъти
Назад към брой 127Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024