Калейдоскоп от престижни културни прояви във Велико Търново в брой 127

Калейдоскоп от престижни културни прояви във Велико Търново
Категория: Изкуство, култура

Стана традиция през месец април Велико Търново да бъде домакин на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”. Тази година изложението се проведе за 14-ти път на 6, 7 и 8 април в изложбени зали Рафаел Михайлов. Културни и туристически организации от цялата страна участваха във форума и представиха своите продукти и услуги. В рамките на изложението се проведе международен филмов фестивал и книжен базар „Фоайе на книгата с автограф” с участието на 20 български издателства, сред които и издателска къща „Новата цивилизация”, която представи книгите на Мариана Праматарова „Искри от вечността”, „Градове, храмове, колоси” и „Културно-историческото наследство и новите медии - трансформации и модерности”, както и филмът й за исихастките манастири в България „Корени на духовността” в информационно-библиотечен център „Славейче” пред многобройна публика.

Ретроспективна изложба „Цялото познание в една книга”, издание на Българска енциклопедия, изложбата Луксът на 19 в. на РИМ-Бургас и изложбата от художествено-документално наследство на Българската академия на науките „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа” съпътстваха събитието.

Третата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство - опазване, представяне, дигитализация” се проведе в ритуалната зала на община Велико Търново и Народно читалище „Надежда - 1868” на 6 и 7 април и в нея участваха учени и изследователи от различни университети. Организатори на конференцията са ИМИ при БАН, НА на БАН, Великотърновският клон на съюза на учените в България, Царевград Търнов и  община Велико Търново. Конференцията завърши с Кръгла маса, посветена на 140-годишнина от Руско-турската освободителна война.

На сцената на Народно читалище „Надежда - 1869” с богата фолклорна програма и дефиле на дамски фолклорни костюми бяха връчени наградите на МТИ „Културен туризъм” 2017 г. В същата сграда са се провели най-важните Народни събрания на България и сцената е ползвана за театрални постановки повече от 100 години. Участниците в културните събития посетиха аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина”, 2017 и се насладиха на празничната атмосфера в старопрестолния град.

Статията е прочетена 1181 пъти
Назад към брой 127Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024