Вследствие на технологиите: безкласовото общество е най-вероятното бъдеще в брой 125

Вследствие на технологиите: безкласовото общество е най-вероятното бъдеще
Категория: Пророчества

„Тъй като новите технологии заменят човешкия труд, въпросът за бъдещето е как най-добре да се осигури икономическа сигурност за всички”,
Робърт Райх

Идеалът на комунизма е безкласово общество, в което наемният труд не съществува. Той е базиран на идеите на Томас Мор, Томазо Кампанела, Жан-Жак Русо, Едуард Бернщайн. По всичко изглежда, че такова бъдеще очаква света, но то няма да настъпи в резултат на бунт на изтерзаните, потиснати работници, както си е представял Карл Маркс, а вследствие на технологичната революция.

В съвременното общество с все по-голяма тежест стои въпросът - ако роботите и интелигентните машини заплашват да направят повечето работни места излишни, как хората ще изкарват пари?

Единственото решение, предложено до момента, е „универсален основен доход” - еднаква сума, плащана на всички, независимо от това какво положение заемат в обществото. Това е една от малкото идеи, които имат подкрепа както от либертарианската десница, така и от социалната левица.

Във Франция Беноа Амон се очертава като изненадващ кандидат на социалистите за първия кръг от президентските избори през април. Той има радикална програма, която включва такъв предвижда универсален основен доход, финансиран частично от нов данък върху промишлените роботи.

Национални или местни правителства в други страни като Финландия, Холандия, Канада, Шотландия и Бразилия вече преценяват как подобна реформа може да се въведе на практика.

През миналата година Швейцария отхвърли на референдум приемането на универсален основен доход, но с уговорката, че все още е рано за подобна стъпка, която изглежда неизбежна в бъдеще.

Финландия обаче е държавата най-напреднала по този път. На 1 януари започна двугодишен пробен процес за изплащане на 2000 безработни финландци месечно безусловно възнаграждение от 560 евро.

Най-малкото, твърдят застъпниците за идеята, основният доход може да замени  обезщетенията за безработица, предлагани в момента в много от развитите икономики.

В своя най-амбициозен вариант идеята за „универсален основен доход” на практика постига комунистическата утопия - работата вече няма да определя живота на хората и вместо това те ще трябва да намират продуктивни причини за съществуването си в доброволен стремеж към усъвършенстване или в съзидателните изкуства.

„Има един цял нов набор от технологии, които сега влизат в действие и хората ще трябва да се адаптират по някакъв начин”, коментира Антъни Пейнтър, директор на Центъра за действие и проучване в Кралското общество на изкуствата в Лондон, който през декември публикува резултатите от изследване за идеята за „универсален основен доход”.

„Основният доход просто им дава някакъв шанс,” посочва той. 

Ако масовата безработица и страховете от технологията са модерни тенденции, концепцията за всеобщ доход датира от векове.

Още през 1516 г. в своята книга „Утопия” английският философ и държавник Томас Мор си представя идеалната република, където частната собственост е премахната и всички получават базисно възнаграждение.

Мор обаче пише за пред­индустриално общество, където селското стопанство е в основата на икономиката. Нещата са по-сложни днес.

Проучване от декември на OFCE, мозъчен тръст по икономика, свързан с университет в Париж, констатира, че за да бъде сигурно, че никой няма да загуби от премахване на съществуващите ползи, универсалният доход за френските граждани трябва да започва от 785 евро на месец.

За да стане това възможно, Франция ще трябва да планира допълнителни бюджетни разходи в размер на 480 милиарда евро или 22% от брутния вътрешен продукт, което е практически невъзможно за реализиране.

„Ако голям брой хора изберат да не работят или да работят по-малко, тогава откъде ще идват парите за финансиране на доходите им?” пита Чарлз Виполшч, професор по икономика в институт в Женева.

Но привържениците на идеята за универсален доход твърдят, че ще има много възможности за внасяне на изменения в събирането на данъци в новата икономика.

„Тъй като новите технологии заменят човешкия труд, въпросът за бъдещето е как най-добре да се осигури икономическа сигурност за всички”, смята икономистът и бивш министър на труда в САЩ Робърт Райх. „Универсалният основен доход почти сигурно ще бъде част от отговора.”

Източник: AFP, БГНЕС 

Статията е прочетена 1482 пъти
Назад към брой 125Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024