Биодинамична характеристика на март 2017г. в брой 125

Биодинамична характеристика на март 2017г.
Категория: Екология, здраве

Вече сме в месеца, от който започва истинският старт на земеделската година. Предстоят ни няколко важни задачи, определящи целогодишния ни успех. При добре планирини задачи, предварителна подготовка и с помощта на календара вярвам, че ще успеем.

Тревожни са климатичните очаквания през целия месец, поради което е важен всеки ден и час.

В общи линии прохладно до студено, влажно плюс много вятър. През една планетите са във водни съзвездия. Малки надежди имаме от Марс в Овен и от горещия Меркурий едва в края на март. От Девата очакваме студ, дано не е силен и постоянен.

Още от 1-и март ще ни покаже прищевките си. Тенденция за валежи от дъжд и сняг  в планините около 5-и. Между  6-и  и 14-и се надяваме на по-благоприятни пролетни дни. Около 16, 17  март - отново застудяване с дъжд и сняг. Най-студени ще са дните около 20-22, а до 29 по-нормално, но бързо променящо се със силен вятър. След 30-и - пролет.

Независимо от всичко това ние си имаме задачи да изпъл­няваме. До 7-и в дните на възходяща Луна довър­шваме сеитбата на семената и подготовка на дупки и канали за лози. Веднага от 7-и март, началото на Низходяща Луна режем лозите и овошките и в благоприятните дни - садим. С пръскането, обмазване с пастата и оформяне на чашите ще имаме малко отдих с овошките.

Ще намерим време и за пчелите. Правим преглед и при нужда - подхранваме. Можем да им помогнем, като вкореним отрязаните върбови резници за прашец в дните на Близнаци и Везни, а за медоносна паша - в Лъв и Стрелец. Препоръчетелно е за прегледа да изберем хубав ден със светлинен импулс (Близнаци, Везни и Водолей).

Достатъчни са дните за работа с компостната купчина и използване на готовия компост. Дните са подредени по значимост и в мартенската динамика е достатъчно да използваме първите.

За подготовка на нова купчина - 4, 5, 6, 31, 7, 23, 24, 26. Използване  на готов комлост - 12, 17 преди обяд, 13, 14, 15. От работа в градината изключваме 3, 18 и 30.

Пролетното равноденствие настъпва с навлизане на Слънцето в знака на Овен на 20-и в 12,30 часа. Да не пропуснем хубавия празник - Първа пролет. Последната неделя настройваме часовниците по лятното време.

Успех на всички!

Статията е прочетена 647 пъти
Назад към брой 125Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024