Кой ни освободи от турско робство - американците или руснаците? в брой 125

Кой ни освободи от турско робство - американците или руснаците?
Категория: История

Честит празник, българи - 3 март 1878 г.!

С войната през 19 век Русия върши велика европейска освободителна мисия.

По време на Руско-турската война от 19 век, Русия воюва и за вярата, наред с всички други мотиви, които обаче са второстепенни.

Дошли са руснаците и първото, което са направили, е да създадат българска армия и библиотека. Кой завоевател създава армия и библиотека?!

На 3-и март 1878 година, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държавата с име България. Това е големият взрив, при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии. Нашите мъченици не са тръгнали да се бият,  защото са толкова гладни и жадни, колкото за да възстановят историческото величие на България“, коментира проф. Пантев. По повод мненията за завоевателните интереси на Русия в тази война, Пантев коментира: „Не разбирам защо трябва да приемаме безусловно, че Русия е длъжна да освободи българите. Този път Русия воюва и за вяра. Да се избави един християнски народ, който лежи в темелите не само на православната, но и на европейскатата цивилизация. В това отношение можем да кажем дори, че Русия вършеше една велика европейска освободителна мисия.

Статията е прочетена 1747 пъти
Назад към брой 125Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024