Волжко-камски българин създаде храм на всички религии в брой 124

Волжко-камски българин създаде храм на всички религии
Категория: Сърцето, душата

Известният художник и архитект Илдар Ханов, заслужил деятел на изкуствата на Република Татаристан в Руската федерация, създаде причудливо приказен храм на всички религии. Той се намира в покрайнините на гр. Казан в Старо Аракчино.

Храмът представлява монумент на 16 религии, включващ християнство, ислям, юдаизъм, будизъм, зороастризъм, хиндуизъм и други.

Художникът е построил своя храм на парцел, останал от родителите му в наследство, намиращ се на левия бряг на река Волга. Строежът започва през недалечната 1994 г. В продължение на близо двадесет години архитектът успява да сътвори живописен архитектурен ансамбъл от ярки, разноцветни здания и изложбени зали. На снимката от много далеч се виждат очертанията на кубетата на православната църква, на мюсюлманската джамия, вижда се будисткият храм, мярка се кубето на синагогата, китайската пагода и камбаната на католическата църква.

В необичайния храм има зали на Исус Христос, на Буда и зала на майка Тереза. Храмът на бъдещето или както го е нарекъл самият автор – „Единство на душата“, играе единствено роля на архитектурен символ на евентуалното единство между религиите, културата и цивилизациите.

Потомците на хан Котраг - след погрома на Велика България от хазарите, тръгват на север по поречието на река Волга. Сега живеят в три републики в Руската федерация: Татаристан, Чувашия и Башкирия. В Татаристан волжко-камските българи изповядват ислям – приемат го през IХ век от Багдадския халифат като противовес на Хазарския хаганат, който изповядва юдаизъм. В момента тече подписка до Руската дума, в която се настоява Република Татаристан да се преименува на Република Българистан. В нея са се подписали доста учени от Казанския университет.

В другите две републики: Чувашия и Башкирия, в  които живеят потомците на Котраговите българи, се изповядва главно православно християнство, като в Република Башкирия има хора, които се определят като българи, изповядващи юдаизъм.

Може би различието в религиозните вярвания на волжко-камските българи вдъхновяват художника Илдар Ханов да създаде този уникален „Храм на всички религии“. От моите пътешествия в Руската федерация разбрах, че в подножието на Памир и Хиндукуш има хора, които се определят като българи и изповядват будизъм.

Приживе Илдар Ханов обяснява на журналисти, дошли да отразят строежа, че това е „Вселенски храм“ или „Единство на душата“. В него естествено няма служби и ритуали – той по-скоро е музей на Единението на българите по света и разнообразните религии, в които вярват. Храмът се е превърнал в туристически обект и всеки, посетил гр. Казан, иска да го посети  на всяка цена.

Илдар Ханов създаде храм на всички религии

Статията е прочетена 2288 пъти
Назад към брой 124Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024