Кристалотерапия . ФЕЛДШПАТИ - АДУЛАР в брой 13

Кристалотерапия . ФЕЛДШПАТИ - АДУЛАР
Категория: Минералотерапия

р. адулар; a. adular, moonstone; н. adular; ф. adulaire, feldspath macru; и. adularia

Името му идва от името на планинския масив Адула (Аdular)  в Швейцария. Химичен състав: К[AlSi3O8]. Това е минерал от групата на фелдшпатите, които са най-разпространените минерали на нашата планета, и е прозрачна разновидност на ортоклаза с подобни на лунно сияние тонове, преливащи в бяло, светлосиньо, зеленикаво, розово и сребристо. Цветът му се дължи на наличието на железни и оловни йони. Този камък напомня за призрачното сияние на Луната и затова го наричат „лунен камък”. Подобен блясък могат да притежават и други иризиращи фелдшпати като албит, олигоклаз и микроклин.

Прозрачни и полупрозрачни добре оформени кристали от адулар се използват в бижутерията като скъпоценни камъни, в които при движение се появява блясък заради финнослоестата структура. Този блясък привлича погледа и поражда желание да бъде притежаван в красиво изделие. От лунен камък правят много изящни гердани, а във вид на кабошони го вграждат във висулки, пръстени, обици, колиета, брошки, ръкавели и дори в кръстове.

В Индия се смята за най-почитания камък за поклонниците на Луната и вярват, че неговото въздействие се увеличава при пълнолуние и, поглъщайки лунната охлаждаща енергия, той може да освободи от негативното влияние на пълнолунието. Носят го за привличане на нежност, любов и положително отношение към притежателя си. Неслучайно в тибетската медицина той се използва за лекуване от епилепсия и психически заболявания.

Смята се, че бижутата от лунен камък благотворно влияят върху бъбреците, пикочния мехур и пикочните канали. Помагат при отоци и при излишна вода в целия организъм. Литотерапевтите смятат, че той пази от епилепсия и нервни припадъци.

Когато се носи вграден в бижута, създава усещане за балансирана енергия. Като талисман засилва емоционалността, мечтателността, събужда спомени, особено при новолуние, намалява гнева и премахва вътрешното напрежение. Помага за контрол върху чувствата и учи на самообладание, придава благоразумие, особено при вземане на рискови решения. Като амулет помага на влюбените да преодоляват всякакви пречки и ако те го сложат в ръка при новолуние, има голяма вероятност да сънуват бъдещето си. Пази от апатия, от излишно безпокойство и безсъние. Помага на хората с прекалено твърд характер да станат по-отстъпчиви.

Препоръчва се за подарък на тези, от които искате нежност и любов. Подобрява здравословното състояние, увеличава дълголетието, богатството и засилва предвидливостта.

Има голяма съвместимост с всички други скъпоценни камъни, като се смята, че усилва силата им.

Известни находища на адулар има в Шри Ланка (на изчерпване), Бирма (едни от най-красивите), Индия, Танзания, САЩ (в щат Вирджиния има адулари, подобни на тези от Шри Ланка), Нова Зеландия, на о. Мадагаскар, Австралия, Бразилия, Мексико.

В България засега представляват интерес адуларите, намерени в района на с. Нова Махала, Пазарджишко, в алпийски тип жили сред амфиболити. Имат размер до 3-4 см и различна степен на прозрачност. Възможна е обработка.

„Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 3523 пъти
Назад към брой 13Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024