Как ще изглежда светът през 2045 г. според Пентагона? в брой 122

Как ще изглежда светът през 2045 г. според Пентагона?
Категория: Пророчества

Светът ще бъде много различно място през 2045 г. Предсказването на бъдещето е изпълнено с предизвикателства, но когато става дума за технологичен напредък и напредничаво мислене, експертите от Пентагона са може би най-осведомените хора. Агенцията за авангардни отбранителни научноизследователски проекти (DAPRA), създадена през 1958 г., стои зад някои от най-големите иновации във военната област, пише profit.bg.

Много от тях прескочиха на пазара на цивилната технология. Това включва авангардната роботика, системите за глобално позициониране и интернет. И така какво ще се случи през 2045 г.?

Много е вероятно роботите и изкуственият интелект да променят редица индустрии, дроновете ще продължат скока си от военния на цивилния пазар, а самоуправляващите се коли ще улеснят придвижването до работното място. Но учените от DARPA имат още по-големи идеи. Във видеопоредица, заснета миналата година и наречена „Напред към бъдещето“, трима учени прогнозираха каква ще бъде реалността след 30 години.

Според невролога и директор на отдел „Биотехнологии“ в DARPA д-р Джъстин Санчес човечеството ще може да контролира нещата просто като използва ума си. „Представям си свят, в който можете да използвате само мислите си, за да контролирате средата си. Помислете, че можете да контролирате различни аспекти от дома си, като използвате само сигналите към мозъка, или да общувате с приятелите и семейството си, само като използвате дейността на невроните от мозъка“, казва Санчес.

Според него DARPA работи по невротехнологии, които могат да помогнат това да се случи. Вече има някои примери за този вид футуристични пробиви в действие като мозъчни импланти, контролиращи протези на ръцете. Само преди седмица DARPA демонстрира тази удивителна технология за първи път, благодарение на която мъж с парализиран гръбначен стълб реагира при допир. Мозъчни импланти му създали усещането за допир до собствените му ръце. Бъдещето не е свързано само с мозъчни импланти. Много други вълнуващи неща могат да променят сградите и други предмети около нас, казва Стефани Томпкинс, геолог и директор на отдел „Отбранителни изследвания“ в DARPA.

Според нея хората ще могат да създават неща, които са невероятно солидни, но също така и много леки. Помислете си за небостъргач, който използва солидни материали като стомана, но същевременно леки като карбонови нишки. Това е просто обяснение на прогнозите на Томпкинс, които стават малко по-сложни на молекулярно равнище.

„След 30 години си представям свят, в който дори няма да познаваме материалите, които ни заобикалят“. „Мисля, че през 2045 г. ще открием, че имаме много различни отношения с машините около нас“, казва Пам Мелрой, космически инженер и бивш астронавт, който сега е заместник директор на отдел „Тактически технологии“ в DARPA. “Мисля, че ще дойде време, когато ще можем да говорим или просто да натиснем бутон“, за да взаимодействаме с машина, така че нещата да бъдат свършени по по-интелигентен начин, вместо да използваме клавиатури и неразвити системи за разпознаване на гласа. Според Мелрой в бъдеще кацането на самолет ще бъде толкова просто, че ще е достатъчно пилотът да каже на стюардите: „Подгответе се за кацане“. През 2045 г. пилотът може да каже тези три думи и компютърът ще знае поредицата от сложни стъпки, необходими за извършване на кацането. Възможно е с изкуствения интелект пилотът дори да не е необходим. „Светът ни ще бъде пълен с тези примери – да можем да съобщим директно намерението ни и да постигнем много сложни резултати, работейки заедно“, обяснява Мелрой.

Статията е прочетена 1323 пъти
Назад към брой 122Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024