ДЪЛГЪТ КАТО ПОЛЪХ в брой 13

ДЪЛГЪТ КАТО ПОЛЪХ
Категория: Сърцето, душата

Още един южен полъх на културното сприятеляване долетя до нас съвсем наскоро. Този път от съседна Гърция. Благодарение на неуморната преводаческа дейност на кърджалийката Айгюл Гавазова, първо се запознахме със сборника разкази на турския писател Ислям Ерди „Белег от роза”(2004), след това със сборника разкази на турски класици и съвременни турски писатели „Полъх от Бурса” (2008), а сега - и с настоящия сборник „Южен повей” (2011), който включва 12 представители от различни поколения турскоезични автори от Гърция, по-точно от Западна Тракия. Оформлението на книгата е на момчилградския художник Камбер Камбер.

При представянето на „Полъх от Бурса” преди няколко години неговият съставител Ахмед Емин Атасой отбеляза, че обмяната на културни и художествени ценности е дълг на всеки човек с достойнство, съвест и благородство. Защото показването на най-доброто от културните достижения на различните народи и етноси създава атмосфера на приятелство и духовна близост. И защото откритостта и възприемчивостта към чуждата култура допринася за така нужната свобода и лекота в общуването между хората. Докато липсата им не е водила до нищо добро, а само до противопоставяния поради неразбиране на общите за всички ни вълнения, радости и скърби.

Това се усеща и в тематиката на разказите в „Южен повей”. Авторите насочват перото си към всеобщите социално значими проблеми на обществото, като малцинствата, изселничеството, носталгията, мечтите, надеждите и свещените човешки чувства на обикновените хора. А както вече сме убедени, само досегът до тези тънки сърдечни струни, до белезите и раните, причинени от неуважение и недооценяване на всеобщите нравствено-етични и духовни настройки, може да доведе до преодоляването на всеобщата духовна криза, а оттам и до пълноценен човешки живот. В тази посока особено ценен принос имат разказите в сборника „Южен повей”, които са сигурен знак за емоционалната и духовната близост между хората.

Статията е прочетена 852 пъти
Назад към брой 13Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024