Биодинамична характеристика на м. октомври 2016 г. в брой 120

Биодинамична характеристика на м. октомври 2016 г.
Категория: Екология, здраве

Последната характеристика и календар за 2016 година. Ще направим почивка до февруари 2017 година. Разбира се, че ще използваме зимните месеци за подготовка и планиране на дейностите през новата земеделска година.

През този месец ще направя групиране на множеството въпроси и ще ги развия като отделни теми за вестника и сайтовете. В края на месеца или началота на ноември ще организираме двудневен семинар с практическа насоченост за изработване на препаратите и с по-голямо внимание  за биологичната защита на градината. Ще получите необходимата информация за семинара навреме.

А сега за месец октомври няколко важни неща - през август беше много напрег­нато да подготвим препаратите от лайка, а сега - на 20 октомври и ще успеем. Имаме на разположение 6 часа. Ако не сме направили предварително чашата, сега правим всичко на един път. От по-дебел клон на лиственица - дървото на Перкурий,  режем няколко  отреза по 20 см срязваме кората и я обелваме за оформяне на чашата. Отрязваме  от обеленото цилиндърче два пръстена с дебелина около 2 см за дъно и капак, 200-250 г суха лайка и навлажняваме с предварително приготвен чай от лайка и напълваме чашите с поставено дъно и капаче. Завързваме с ластичета и поставяме в предварително приготвена ямка в градината. Поставяме белег и може да засеем някаква  житна култура. През м. май ще имаме готов биодинамичен компостен препарат 503, който носи импулс от Меркурий. Цялата технология започва след 7 часа и завършва до 13 ч. на 20 октомври.

Започваме и подготовката на дупките  за овощни дървета и лози - точното време са дните на топлинните и светлинни съзвездия, без значение от вида ва луната, те не са малко и можем да оставим и за ноември. Технологията ви е позната от минали години.

Достатъчни са дните и за работа с компостната купчина. През този сезон залагаме и 75% от готовия компост на лехите и дъвчетата.

Резници за вкореняване вземаме както винаги в периода на възходяща Луна. В топлинни и светлинни дни съхраняваме и засаждаме веднага след 20, когато Луната преминава  в низходящия си период - за цветни - на 21 и 22 до 17 ч., за плодни - 24, 25 и 26 октомври.

Прибирането и преработването на плодната реколта - винаги по време на Възходяща Луна от 8 до 29 октомври. Това време е и за сеитба на зимните житни култури. Да се избягват неблагоприя­тните дни, отбелязани в календара.

Очаква се и по-хладен от обичайния октомври поради студените импулси от Девата, които ни изпраща най-голямата планета Юпитер и Слънцето, намиращи се през целия месец в нейната зона.

Очакванията за отделните периоди за октомври:

- от 1 до 7 влажно и прох­ладно със сняг по високите места в края на периода;
- 8 до 12 леко затопляне;
- 13 - 18  дъжд и мъгли, резки промени, силни морски бури, особено около 16, които могат да предизвикат важни икономически загуби;
- след 19 спадане на температурата със студени дъждове и много промени.

Необходимо е при тази обстановка да използваме всеки добър ден и час.

Успешна работа, колеги!

Статията е прочетена 622 пъти
Назад към брой 120Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024