Кристали под земята и хоро в душата в брой 119

Кристали под земята и хоро в душата
Категория: Сърцето, душата

Хубаво е когато онова, което е в недрата, и онова, което е в умовете и сърцата,служи за добро, за просперитет

С богата програма и много веселие жителите и гостите на Мадан отпразнуваха Празника на града и Деня на миньора /26 август/ . Празничните изяви продължиха три дни. Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов поздрави всички жители и гости, като заяви, че най-голямото богатство на града са трудолюбивите и сърцати хора със завидно гостоприемство и морал, които пазят традициите и силата на духа и са научени да коленичат само пред чистия планински извор. Той изрази и дълбоката признателност на общинската управа към труда на всички бивши и настоящи работници, трудещи се в миннодобивната сфера. Благодари им за техните неуморни усилия, отговорността, риска и търпимостта, с които изпълняват своите задължения, благодари и на всички, които обичат общината и допринасят за нейното развитие и просперитет. Мадан е жив и се развива, каза градоначалникът, заради нашата единност в труд и в грижа, в трудности и радости, заради силната ни обич към родния град. Заради това, че тук се работи здраво с много смелост, вяра и сили за постигането на целите ни.   

М.Павлова и Фахри Молайсенов, кмет на МаданКонцертите на Тинчо Севдалинов и оркестър „Пим”, на Преслава, Соня Немска, Михаела Филева, на Яница, огласиха града с голяма празничност. А местните самодейни състави се изявиха в богата програма на градския площад в концерт под надслов. „Кристали под земята – хоро в душата”. Хубаво е, когато онова, което е в недрата, и онова, което е в умовете и сърцата, служи за доброто, за просперитета, каза проф. д-р на икономическите науки Анна Недялкова – президент на Варненски свободен университет/ВСУ/ и специален гост на празника.
      В Деня на град Мадан и Деня на миньора кметът Фахри Молайсенов връчи и наградите /грамоти и паричен еквивалент/ в Националния конкурс „Мадан – кътче от рая“. Участниците в него премериха своите сили в разделите за литература, изкуство и музика.  С първа награда в раздел литература бе отличена Маргарита Павлова от град Кърджали. В образността на своето стихотворение “Мадан” тя вплита умело географския релеф на града, вижда го като момиче с огнени очи, сочещо изгрева с песен. Втората награда бе за Елена Хайтова, а третата за Стела Горялова. Елица Гигова пък се сдоби с първа награда в раздела за изобразително изкуство. А писателят Никола Гигов получи Голямата награда за цялостен и изключителен творчески принос към град Мадан и миньорския труд.

Статията е прочетена 768 пъти
Назад към брой 119Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024