Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" 2016 в брой 119

Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" 2016
Категория: Изкуство, култура

Традиционно през лятото в Бургас се провеждат музикалните празници, посветени на именития български диригент Емил Чакъров. Роден в Бургас през 1948 година, той от рано започва да учи цигулка, постъпва в музикалното училище - София, следва в Софийската консерватория, лауреат е на конкурса „Караян”, основава оркестър „Симфониета”, поставя началото на Новогодишния музикален фестивал, получава наградата „Шарл Кро” за записа на операта „Княз Игор”, добавя в колекциата си от награди и „Бруно Валтер” за записа на операта „Дама Пика”, прави концерти

 в Париж с Френския национален оркестър, има творчески контакти с Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Франко Ферара, Сейджи Озава, Добрин Петков и др. Умира на 4 август 1991 г. в Париж.

  Самият той споделя, че никой не го е насочвал към диригентското изкуство. Това е бил неговият неосъзнат стремеж още от малък, а съдбата му отрежда да споделя творческия си път с най-големите оркестри в САЩ и Европа като диригент.

 Вече 25 години Бургас почита Емил Чакъров с музикални празници на негово име, в които са участвали световни и национални оперни артисти. 

Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" 2016 Тази година музикалните празници „Емил Чакъров” започнаха с тематична изложба фотоси на диригента в двора на  бургаската галерия „Георги Баев”. Музикалните събития по традиция се проведоха с Летния театър, като по-значимите от тях бяха GRAN GALA OPERA с участието на Алиса Зиновиева, Соня Фортунато, Марио Маланини и Кармело Карузо - всички от Миланската „Скала” под диригентвото на Марчело Рота, симфоничен рок концерт, оперите „Любовен елексир” /Г.Доницети/, „Набуко” /Дж.Верди/, „Травиата” /Дж.Верди/, „Турандот” /Дж.Пучини/, „Кармен” /Ж.Бизе/, „Аида” /Дж.Вер

ди/, оперетата „Една нощ във Венеция” /Й.Щраус/, мюзикъла „Любов и смърт в „Мулен Руж” /реж.Бойко Илиев/, балетните спектакли „Лебедово езеро” /П.И.Чайковски/ и „Болеро” /М.Равел/ на бургаския балет, както и сценичната кантата „Кармина Бурана” на Карл Орф. 

 За почитателите на Емил Чакъров, неговата учителка Радка Памукова е съставила и издала албум, който е озаглавила „Енергията”.

В него са включени фотоси на диригента, спомени, отзиви в пресата и  непубликувани снимки от диригентската му дейност с различни световни оркестри от личния й архив, които осветляват живота и творчеството на Емил Чакъров и  биха били ценен източник на информация за неговите последователи и меломаните.

Статията е прочетена 1235 пъти
Назад към брой 119Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024