С тричасов Арт-хепанинг и пърформанс завърши 16-ят Междурароден фестивал “Перперикон – 2016” в брой 117

С тричасов Арт-хепанинг и пърформанс завърши 16-ят Междурароден фестивал “Перперикон – 2016”
Категория: Изкуство, култура

16-ят Международен фестивал “Перперикон – 2016” предложи на посетилите стотици хора проявата в подножието на древния култов комплекс тричасовия Арт-пърформанс и хепанинг с участието на артисти от страната ни и от чужбина под надслов “Наследниците”. Този път идеята на организаторите бе да покажат как са се пренесли и трансформирали във времето традициите от миналото ни, как днес съвременните хора творят и превъплъщават в художествени достижения заветите и наследеното от нашите деди – траките.

Нова бе и идеята да се проявят някои носители на словото, усетили мистичната страна на живота, пренесена и до днес чрез тракийския орфизъм. За да илюстрират, според своите интерпретации тези идеи, кърджалийските творци от клуб “Неиздадени ръкописи” при РБ “Н.Вапцаров” Роса Соколова, Вилдан Сефер, Лияна Фероли, Христо Станчев, Александър Щинков и д-р Иван Станчев се включиха в литературното четене, с което бе открит хепанингът. Те предложиха и свои книги с автограф на желаещите.

После програмата продължи с танцови и певчески изпълнения, предимно от кърджалийски състави и солисти, между които и Лили Пенчева. Особен интерес предизвика и филмът “Майката-Природа” с чудесни кадри за нейните преливащи в цветове, звуци и светлини сили, за нейната завладяваща и покоряваща мъдрост.

Статията е прочетена 1201 пъти
Назад към брой 117Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024