Панаир на музейната книга в ЕМО „Етър” - Габрово в брой 117

Панаир на музейната книга в ЕМО  „Етър” - Габрово
Категория: Изкуство, култура

Град Габрово е известен с новаторските си инициативи и традициите, свързани с музейното дело и образованието, така че за никого не е изненада домакинството му на Първия панаир на музейната книга,който се проведе в най-големия музей на открито в страната - „Етър”.

 От 10 до 12 юни 2016 година 40 български музеи, галерии и издателства участваха в Първия панаир на музейната книга в ЕМО „Етър”-а, Габрово. Организатори на събитието са Институт за приложна музеология, ВТУ „Св.Св.Кирил и  Методий” и издателство „Фабер”.

 Участниците проведоха кръгла маса за мястото на музейната книга в съвременната култура на общуване и дискусия по темата.

  Издателствата представиха своята продукция на щандове, красиво оформени в шатри. Обменът на книги и рекламни материали между музеите се радваше на добър прием от страна на посетителите в ЕМО „Етър”.

 Пленерът на художници докторанти от Велико Търново в музея допринесе за естетиката на инициативата.

 Сред отличените с награди на Първия панаир на музейната книга са Дом на хумора и сатирата - Габрово (за най-добра полиграфия/, Регионален исторически музей Пазарджик (за най-старо издание/, Регионален исторически музей Кюстендил (за най-добро цялостно представяне/ и къща музей „Васил Левски” ( за книга за Апостола, преведена на 8 езика/.    

  За доброто настроение на присъстващите се погрижи СНЦ „Артпиерия” от гр.Бургас - Мариана Праматарова и оперната певица Радостина Крантева представиха поетично-музикалния спектакъл „Равноденствие”, а актъорите изпълниха „Клюки от старо българско село” по мотиви от разкази на Чудомир.

 Организаторите си обещаха да се срещнат отново през 2017-та година в ЕМО „Етър” за второто издание на панаира.

Статията е прочетена 1204 пъти
Назад към брой 117Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024