Истината за ГМО храните: Водят до тумори и рак в брой 116

Истината за ГМО храните: Водят до тумори и рак
Категория: Екология, здраве

ГМО храните ще спрат световния глад и то съвсем логично – защото повече няма да има хора

Доклад на френски учени недвусмислено доказва вредата от ГМО храните. Според изследователите модифицираните храни не само са вредни за организма, но и опасни за живота на хората и животните, които се хранят с тях.

В световно признато научно списание за храна и токсикология за първи път бе публикуван научен труд от парижки университет, който доказва, че генетично модифицираните храни (ГМО храните) са изключително вредни. Френските учени почти две години са провеждали експерименти върху животни и ГМО царевица, за да защитят хипотезата си.

Проучването установило, че плъховете хранени с ГМО царевица, която се продава от американската компания Монсанто, заболели от тумор и други болести, които включват увреждане на бъбреците и черния дроб. Около 35% от тумора при женските мишки се появил през втората година от живота. При човека това би било между 35 и 40 години, каза директорът на Центъра за изследване на генетично инженерство Жоел Спирокс.

Установено е, че плъховете, които са хранени с ГМО царевица, умрели преди онези, когато не са били хранени с него. Този вид царевица е създаден да бъде устойчив на Монсанто пестициди за унищожаване на плевелите, а плъховете били хранени с дози, които напълно отговарят на стандартното количество храна, което се дава на животните.

Средната продължителност на живота при плъховете е три години, а досегашните изследвания се основават на експериментите, които продължавали три месеца. При плъхове, хранени с ГМО американска царевица, смъртността се е удвоила, а увреждането на черния дроб е пет пъти повишен спрямо средното.

Френското правителство обяви, че е потърсило допълнителни проверки на резултатите и при потвърждение ще поискат от ЕК спешна забрана на вноса на ГМО царевица в ЕС.

Руски учени, направили  експеримент в института на Руската академия на науките, стигат до извода, че плъховете, които са били хранени с ГМО храни след четвъртото възпроизвеждане на потомство стават стерилни. Още в средата на 90-те е установено, че ГМО храните имат опасно влияние на човешките гени, но производителите на подобни храни удобно игнорираха този факт две десетилетия.

В заключение руските учени иронично подхвърлят, че „ГМО храните ще спрат световния глад и то съвсем логично – защото повече няма да има хора.“

ГМО храните се появиха на световните пазари в средата на осемдесетте години на 20 век, без предварително да бъдат публикувани качествени експертни проучвания за вредата и отрицателните последици от такива видове храни. Американската корпорация „Монсанто“, най-големият производител на ГМО царевица, обясни необходимостта от генетично модифицирани храни като оправдание за „намаляване на глада в Африка“, а същата „мантра“ използва и американският политически и корпоративен елит.

За жителите на САЩ около 70 на сто от преработените храни, които се консумират ежедневно, всъщност съдържат генетично модифицирани (ГМ) съставки. От значение ли е това? Да! Проучванията показват силна връзка между ГМ-храни и рак. Време е да се запознаете с тях.

Привържениците на ГМ-храни твърдят, че тези „нови храни“ са безопасни, но те всъщност са подкрепени с малко или никакви доказателства, с изключение на аргумента, че ГМ-храни са „по същество еквивалентни“ на немодифицираните храни, така че те могат да се разглеждат като толкова безопасни, колкото последните. В същото време, проучвания, показващи, меко казано, неблагоприятните ефекти на ГМ-храни върху здравето на човека често са спирани още преди тяхното приключване. Не е чудно, че много хора са изненадани от ужасяващите констатации за ГМ-храните.

ГМ-храни и хранителен дефицит

Процесът ГМ-храните често води до нарушаване на функциониращи гени в генетично модифициран организъм. С други думи, докато ГМ-домат може да изглежда като „истински“, то в действителност може да бъде съвсем различно вещество и с различна хранителна стойност от първоначалния си вид, защото гените в доматите са променени.

В действителност, съществуващите няколко проучвания, които анализират ГМ-храни, които вече са на пазара, са установили, че тези модифицирани храни са със значително по-ниска хранителна стойност в сравнение с не-ГМ-храни. Това означава, че в дългосрочен план консумацията на основно ГМ-храни в нечия диета може да доведе до хранителни дефицити. И когато става дума за рак, хранителните дефицити са смятани за основен фактор.

ГМ-храни и токсични гени

При проучването на ГМ-соя е установено, че ген, вкаран в соята, за да я направи толерантна към хербициди, спонтанно се прехвърля от соята в ДНК на чревните бактерии в човешките индивиди. Това означава, че дори ако субектите спрат да ядат ГМ-соя, бактериите в червата им ще продължат да произвеждат хербицид-толерантен протеин в телата им.

Всъщност, имало е много съобщения за селскостопански животни, умиращи от консумация на ГМ-култури с вмъкват ген Bacillus-Thuringiensis за производство на пестициди.

В първото по рода си публикувано проучване относно дългосрочните ефекти от консумацията на ГМ-храни, Джил-Ерик Сералини (от Университета в Кан) и неговият екип установили, че плъхове развиват огромни тумори и имат широко разпространено увреждане на органите и в крайна сметка са починали преждевременно след поглъщането на GM-царевица със следи от химическа тор (известна като Roundup), често  използвана при ГМ-културите.

ГМ-култури и селскостопански химикали

Проектирани да бъдат толерантни към по-големи количества от хербициди и други селскостопански химикали, ГМ-културите всъщност дават възможност на повече от тези химикали да бъдат използвани за увеличаване на добивите. Изследване установява, че фермите, отглеждащи ГМ-соя (известни като Roundup Ready соя), действително  използват от 2 до 5 пъти повече хербициди (т.е. Roundup), отколкото ферми, използващи традиционната борба с плевелите.

Количеството на селскостопанските химикали, използвани при отглеждането на ГМ култури е достатъчно, за да отрови човек. И не е изненадващо, че земеделски химикали като хербициди и пестициди могат директно да причинят рак, ако не и смърт.

(NaturalNews)

Статията е прочетена 3486 пъти
Назад към брой 116Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024