15 млн. по света говорят български, в САЩ го признаха за официален в брой 116

15 млн. по света говорят български, в САЩ го признаха за официален
Категория: Сърцето, душата

Българският език в глобален мащаб се разпространява с бързи темпове, казва доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН. Броят на българските училища по света също се увеличава бързо. „Прави впечатление, и това посочват и от Държавната агенция за българите в чужбина, а и ние в контакт с нашите общности установяваме, че българските училища навсякъде по света се множат и то в много бърза прогресия.  Дали ще са под формата на неделни или някаква друга - това няма никакво значение, но като че ли има нов импулс за ребъл­гаризация. Там, където има смесени бракове, ситуацията с българския език е много по-сложна, защото в семейства, в които майката е българка, езикът като че ли се поддържа по-добре. Там, където ситуацията е обратна, той се губи много по-бързо“, добави доц. Кочева.

Специалистът допълни, че в езика ни се наблюдава и възраждане на диалектите и интересът към тях.

Доц. Ана Калчева посочи, че българският е признат за официален в американски щати като Илинойс, където в област Кук например данъч­ната администрация работи на него, успоредно с английския.

Изследването, проведено от БАН, се казва „Българският език на ново място по света”.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на МУ в София акад. Ваньо Митев.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

Източник:  агенция "Фокус" 

Статията е прочетена 3321 пъти
Назад към брой 116Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024