Музей и общини в брой 115

Музей и общини
Категория: Изкуство, култура

Първите писмени сведения за Попово са от началото на ХVІ век. Спорно е дали селището е нововъзникнало или е по-старо.

Благоприятното му географско положение, разположено на важен кръстопът (на тогавашните пътища Русе–Котел–Сливен–Цариград и Разград–Търново), го превръща в оживено търговско средище. Идеите на българското възраждане достигат и се разпространяват, както в него, така и в останалите селища с българско население в района.

През 1876 г. в Поповско завършва бойният си път четата на Таньо войвода, с което угасва последната искра на Априлското въстание. По време на Руско-турската освободителна война от 1877/78 г. в долината на река Черни Лом се водят кръвопролитни боеве, които имат важно значение за изхода на войната.

В експозицията за миналото на Попово и района са изложени предмети от домашния бит, занаятчийското производство, търговията. Проследени са учебното дело, борбите за църковна независимост и национално освобождение и Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

http://museumpopovo.com

 

На 7 и 8 април Исторически музей Попово стана домакин на научната конференция „Музеи и общини”. Организатори на събитието са Община Попово, Министерство на културата и Сдружение „Български музеи”. Темата е актуална и предизвика интереса на научни работници, изследователи, музейни и общински кадри. Свои доклади представиха преподаватели от Института за приложна музеология, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Шуменски университет „Константин Преславски”, Великотърновски  университет „Св.св.Кирил и Методий”, УниБит, Научно-информационен  център „Българска енциклопедия” – БАН, и представители на Министерство на културата.

Своите проблеми, добри практики и перспективи в работата на местно ниво с  общините споделиха музейни специалисти от РИМ – Стара Загора, Исторически музей - Горна Оряховица, музей „Луканова къща” Пирдоп, Исторически музей -  Омуртаг, Исторически музей - Харманли, РИМ - Шумен, РИМ - Добрич, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян, ЕМО „Етър”, къща музей „Ив.Вазов” - Сопот, Исторически музей - Исперих, Исторически музей - Павликени, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна и представители на общини, които активно участваха в последвалите дискусии.

 Участниците в конференцията останаха впечатлени от добре поддържания и обгрижван от специалистите музей в гр. Попово с иконна зала, витрини с различни експонати, градски бит и кът на изтъкнати личности от града, както и от гостоприемството на уредниците.

Историческият музей в Попово възниква като музейна сбирка към читалището през 1927 г. От 1991 г. е Исторически музей. В него са изложени етнографски, археологически и изобразителни предмети, както и история на селището от ХV-ХІХ век и на града от най-ново време.

Фондът на музея съхранява колекции от праисторическа култова пластика, малка римска бронзова пластика, мраморни оброчни релефи, възрожденски икони, реликви от стария селски бит и предмети, свързани със стопанския, политическия, просветен и културен живот в града, творби на художници. В отделна сграда е уредена етнографска сбирка. Друга сграда е обособена като Художествена галерия с над 1000 творби от български майстори.

Домакините от музея организираха за участниците в конференцията посещение на  забележителностите край Попово - Крепчански скален манастир и Ковачевско кале.

Скалният манастир при с.Крепча се намира на 23 км северно от Попово. Разположен е в скалния масив и се състои от килии, манастирска църква и гробница. Интерес представляват откритите надписи на кирилица и староеврейски, датирани от 921 г.

Ковачевско кале е късноримски град на 6 км от гр. Попово. Според археологическите проучвания градът е създаден по времето на римските императори Лициний и Константин І Велики. Градът е бил ограден с крепостна стена, 17 триетажни кули, бойници с каменни стълби и е имал две градски порти.

За повече от 250 години съществуване градът е възстановяван три пъти. Според сведенията, оставени от Карел Шкорпил, градът е част от Севернобалканския римски път от Марцианополис до Мелта през Никополис ад Иструм с изграден водопровод към крепостта. При разкопките в крепостта са открити монети, керамични съдове, рисунки върху керемиди, бронзови лампи, надписи, корнизи, розети, тръби за топъл въздух, стъклени, железни, медни и рогови предмети. 

Статията е прочетена 1181 пъти
Назад към брой 115Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024