Биодинамична характеристика за месец април 2016г. в брой 114

Биодинамична характеристика за месец април 2016г.
Категория: Екология, здраве

Навлизаме в месец април с по-големи надежди за нормални климатични условия. В много райони поради лошите дни през месец март голяма част от задачите не се изпълниха. Надяваме се още в началото на месеца да навлезем в правилния ритъм.

            В периода до 12ти – възходяща луна. Трябва да довършим сеитбата на всички растения, за да имаме качествен разсад през май или растящи растения в лехите. Пикираме готовия разсад и го подготвяме за засаждане в градината според времето от 13ти до 27ми – периода на низходящата луна.

Пръскаме ябълките(втори път) с 1% бордолезов разтвор във фаза червена пъпка и мажем всички дървета с пастата на Мария Тун – Ствола и дебелите клони.

Това е и времето за пресяване на готовия компост и подхранване на дървета и растения по време на низходящата луна. Точните дни са 13ти и 23ти април. Веднага започваме зареждане на нова купчина за есента. Подходящи дни са от 2ри до 5ти, от 10ти до 12ти, от 19ти до 21ви, 29ти и 30ти – напълно достатъчни за месеца, през май ще продължим.

Какви са прогнозите за месеца според подредбата на планетите? Слънцето все още е във водното съзвездие Риби, плюс три водни тритона на 5ти, 12ти и 18ти и като добавка активността на пет планети, намиращи се във водни съзвездия. Много влага през първата половина на месеца и постепенно нормализиране през втората, особено след преминаването на слънцето в топлия Овен. Затоплянето на земята започва след 5ти и през месеца при хубави дни можем да извадим заложените в земята биодинамични компостни препарати.

Това е и месеца с най-много благоприятни дни за садене на картофи – 2ри, 3ти, 22ри, 29ти и 30ти с по три звезди. Месеца е благоприятен за сеитба на смески за зелено торене – сидерати. Ще ги косим през май за мулч и за компоста. За компостната купчина имаме достатъчно благоприятни дни и трябва да оформим по-голямата част от купчината за да имаме време през есента да поставим и биодинамичните препарати. За присаждане на корона можем да ползваме съхранени в хладилника или зелени калеми – сами избираме технологията, а точното време е само в един ден – 27ми април – по-рано сутрин или вечер, като опаковаме с хартия присадките за предпазване от слънцето.

Много задачи, които ще трябва да сместим в по-конкретните прогнози за месеца. От 2ри до 6ти очакваме сравнително топло време с кратки превалявания. След 7ми много неспокойно и променливо време, студено с валежи и постоянен северен вятър! Около 11ти април много хладни утрини, последвани от период на по-приятен вятър. След 18ти ще последва намаляване на температурата(слани по по-високите места), променливо време с много влага. Тези дни за радост ще са малко. Очакваме след 20ти април да изнасяме доматите на открито.

Всяка година Ви напомняме за феномена „Рижа Луна“, който сега започва от 7ми април и продължава до 6ти май. 30 дни с възможности за неочаквани и непредвидени катаклизми.

Малко са неблагоприятните дни през месеца, но както винаги в деня на разпятието на Христос – петък и самия Великден не работим. Природата още помни нарушените природни ритми от кръста и кръвта.

За компенсация и хубав спомен Ви каним на втория ден от Великден на литийно шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир до местността Клувията. Ще останете доволни!

Успех през месеца!

Статията е прочетена 968 пъти
Назад към брой 114Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024