Да изкачиш Пергамон в брой 114

Да изкачиш Пергамон
Категория: История

Древен Пергамон, днешният град Бергама, се намира северно от Измир, Република Турция. Това е богат културен и исторически център с археологически руини и безценни артефакти. Името Пергамон идва от *перг* /крепост/ и суфикс *амон* във връзка с Червената зала, наречена *Храм на египетските богове*. Информация за древен Пергамон е дадена още през 399 година пр.Хр. в книгата на Anabasis *Return of Thousands*. За продъжителните исторически процеси в Пергамон черпим сведения от похода на Александър Велики /334 г.пр.Хр./, който включва Пергамон и Мизия в Тракийското царство под управление на неговия генерал Лизимах.

 Пергамското царство е доминиращ политически, икономически, социален, културен и научен център през елинистичната епоха близо 150 години, когато бележи своя златен век. Периодът на разцвета на царството започва с Филарет /281-263 пр.Хр./ и продължава с успешното управление на Аталид и още няколко владетели до смъртта на Аталис Трети, когато Пергамон става част от римската империя.
 Римският период на Пергамон е белязан с бурно развитие на архитектурата, индустрията, социалния живот и увеличение на населението. В древния град започва разширяването на Акропола, сторят се Базиликата, амфитеатъра, театъра и стадионите.

статуя на Аполон Акропола е разположен терасовидно, следвайки географията на хълма и  днес за изкачването му се използва кабинков лифт. Дворецът, храмовете, културните и социални сгради показват урбанизирана територия, планирана като Горен и Долен град. Храмовете на Деметра, Хера, Гимназията и  Агората за забележителни в архитектурно отношение. Храмовете на римските императори Траян и Адриан - също. Интересна е постройката на Пергамската библиотека, в която е имало 200 000 тома от елинистичния период, и която е имала връзка с храма на богинята Атина. Тоз? ¸ храм е от най-ранните в Пергамон /4 в.пр.Хр./ и  богинята се счита за закрилница на града.

статуя на богинята Нике Театърът в Пергамон е конструиран за 10 000 души и  е ситуиран като горска сцена, която е в близост до храма на бога на виното Дионис.В долината пред театъра лежат забележителните творения на училището за скулптури в Пергамон - олтарът на Зевс и на боговете Атина и Зевс. Фризове и релефи отразяват античния стил в древния град.

 Асклепиона е величествена постройка, символ на величието, с монументален вход, алея за церемонии и внушителна колонада с галерии. Свещената вода, която е намерена там, е въведена в стаи, където се е ползвала за лечебна цел.

 
вътрешен двор в музея Бергама Храмът на египетските богове е построен като индикатор за интереса към египетската култура и египетските богове Серапис, Изида и Хипократ. Монументалната входна врата, украсена с големи бронзови кози съществува, кулите, стените и част от басейните - също.

 В музея на град Бергама са експонирани изящни статуи, олтарът на Зевс, археологическа колекция, предмети от бита на древните жители на Пергамон. Артефактите са разположени в красива музейна сграда, оформена в диагонални квадрати с външен и вътрешен двор.
 Богатството на древен Пергамон може да се види и в музея Пергамон в Берлин.

 

Статията е прочетена 1092 пъти
Назад към брой 114Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024