За да държите болестите далеч от вас със супер храната - ГОДЖИ БЕРИ в брой 113

За да държите болестите далеч от вас със супер храната - ГОДЖИ БЕРИ
Категория: Екология, здраве

Годжи бери удължава продължителността на живота. Или поне в това вярват китайците. Легендата за живелия до 252-годишния си рожден ден Ли Цин Юен, за когото се твърди, че е консумирал годжи бери, прави този плод толкова популярен днес. Защо добавяйки годжи бери към менюто си, ние вече се храним здравословно? Плодчето съдържа вещество (адаптоген), което има терапевтичен комбиниран ефект върху тялото. Супер храната има свойството да подхранва тялото, да повишава възможността на организма да се самолекува, осигурявайки му изключително богато разнообразие от хранителни вещества.

Дребничките плодчета ни дават 68% въглехидрати, 12% протеини, 10% мазнини и пак 10% фибри на всеки 100 грама консумиран продукт. Енергийната стойност на същото количество годжи бери е 360 Kcal.

Източник е и на така популярните напоследък омега-3 и 6 мастни киселини. Полизахаридите в годжи бери подобряват имунната система и нейната дейност, намаляват нивото на pH в организма, редуцирайки по този начин опасността от поява на карцином на дебелото черво, също така регулират нивото на кръвната глюкоза. Плюсовете на полизахаридите продължават с антиоксидантните им свойства и ефекта антиейджинг. Бетакаротинът, който се съдържа в храните с подобен на годжи бери цвят (моркови, тиква, сьомга), подпомага синтеза на витамин A, важен за зрението, зъбите, костите и кожата. Със съдържанието си на витамин C, годжи бери би могло се сравнява с портокалите. Селенът пък притежава антиоксидантно въздействие. Незаменимият елемент, изграждащ хемоглобина – желязо – също присъства тук. Дори се счита, че годжи бери се нарежда сред плодовете, съдържащи най-високо ниво на желязо. Списъкът може да бъде продължен и с елементи като цинк, калций и калий.

За регулиране на храносмилателната система и при гастрит плодчетата годжи бери се консумират директно.

Когато целта ни е да понижим кръвното си налягане и нивата на кръвната си захар, трябва да залеем плодовете с вряла вода. Запарят ли се, консумират се заедно с водата, като нормалната доза е 10-20 грама на ден, които са разделени на 3 приема.

От годжи бери се прави и чай, който е препоръчителен за по-добро зрение, а съчетан с китайски лимонник, чаят е полезен за черния дроб – пречиства го и го предпазва от затлъстяване.

Консумацията на годжи бери е свързана с т.нар. “хормон на младостта”, понеже стимулира неговото отделяне. Стареенето се забавя, кожата се изглажда, а сънят се подобрява. Потентността подобряват спиртните извлеци на плода.

Годжи бери спомага за поддържането на отлично кардио­васкуларно здраве. Супер храната притежава свойството да води битка със стеснението на доставящите кислорода и останалите хранителни вещества до клетките ни артерии. Способна е да противодейства на окисления холестерол – основният фактор, причиняващ сърдечни болести.

Холестеролът е особено опасен, когато бъде окислен от свободните радикали, а кръвните мазнини, които са окислени, се задържат за стените на артериите заедно с нанобактерии, образуващи калций. Така се появяват плаките. Защитата на организма ни представлява ензим, супер антиоксидант, производството на който се засилва с консумацията на годжи бери. Омега-3-6 мастните киселини ни предпазват от аритмии и инфаркти.

Годжи бери е изключително полезен за черния дроб. В състава му има вещество, наречено бета-ситостерол. То изгаря лошия холестерол, който е причината за затлъстяване. Антиоксидантите в плодчетата предпазват черния дроб от токсичните вещества и могат да извлекат всичко, затрудняващо работата му.

Съдържащият се в годжи бери витамин B2 е изключително важен, както за образуване на кръвните клетки, така и за метаболизма. Смята се, че прочиствайки организма и намалявайки телесното тегло, годжи бери влияе положително върху метаболизма.

Ендокринната система, включваща щитовидната жлеза, е много уязвима. Причината за това са окислителните процеси. Получават се увреждания, причинени от пестицидите, с които са третирани плодовете и зеленчуците, радиационния фон, химикалите в пластмасата. В тези условия, добавките, които водят битка със свободните радикали, са по-значими от всякога. Годжи бери печели тази битка. Дребните плодчета са богати на антиоксиданти, помагащи намаляването на стреса, главен виновник за проблемната щитовидна жлеза и хипофункцията й.

Истински дар за диабетиците е годжи бери. Спомага за нормализирането на нивото на захарта в кръвта в самото начало на развитие на диабет у възрастните.

Статията е прочетена 1241 пъти
Назад към брой 113Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024