Биодинамична характеристика на месец март 2016г. в брой 113

Биодинамична характеристика на месец март 2016г.
Категория: Екология, здраве

Както всяка година през март започваме истинския старт на земеделската година. Важни неотложни задачи, от които зависят  годишните ни резултати. Затова винаги напомняме за предварителна подготовка през есенно-зимния  период, която ще ни помогне сега по-бързо и качествено да решаваме проблемите. За вома ще ни помогне  внимателно следене на календара, за да използваме всеки благоприятен ден и час.

Защото подреждането на планетите на предвещават много промени и неблагоприятни дни?

Силни водни  импулси още с навлизане на Слънцето  от 11 март във водното съзвездие Риби, подпомагани от Меркурий и Уран, плюс допълнение от Марс и Сатурн от водния скорпион. НЕ СТИГА ВСИЧКО ТОВА НО ИМАМЕ И ТРИ ВОДНИ ТРИГОНА НА 24, 26 И 30. Вода, вода,  но силният воден тригон,  в края на месеца, който се усеща още от 29 трябва да се използува като много благоприятен за работа с листните растения.

На базата на динамиката в Космоса какво очакваме?

Началото на март по-хладно, много променливо,  с дъжд, скреж и сняг в определени райони. По-свежи дни се очакват около 4 и 5. Между 13 и 17 постоянен севрен вятър, често придружен със студен дъжд. От 18 до 28  бързи промени на температурата, редувани със студени и топли дни, със смяна на вятъра и  вероятно дъжд. И за да е още по-пъстра картината  двете затъмнения: Слънчево - 9 март и Лунно на 23 март. Още! Пролетно равноденствие и смяна на времето в края на месеца.

Независимо от всичко това ние си имаме задачи - на първо място резитба на овошките и лозите – задължително - Низходяща Луна в дните „топлина“ и „цвят“ от 1 до 3 и от 16 до 30. Резитбата не само ще оформи короните и кордоните, но ще ни спести голяма част от препаратите за пръскане. Традиционно редуваме пролет-есен бордолезов разтвор и колоидна сяра 1:400. Препаратите за пръскане Традиционно редуваме есен-пролет бордолезов разтвор и колоидна сяра 1:400. Хубаво обливаме клоните и пъпките особено на прасковите за да предотвратим появата на къдравост. Следва мазане  на стъблата и по- дебелите клони  с пастата на Мария Тун като задължително замазваме отрезите на клоните. И садим, садим овошки и лози - дупките и каналите са готови от есента и сега това не ни отнема много време. Оформяме чашите, мулчираме и чакаме цъфтежа, когато малко ще отдъхнем. Разбира се, че не сме забравили и пчеличките. Семейството се събужда и се готви за активна дейност. От нас се очаква малко помощ - да засадим отрязаните и вкореневи върбови резници  - каналче, компост, заравяне и поливане. За прашец през дните на Близнаци и Везни и за медоносна паша  през дните на Лъв и Стрелец. Основен преглед с бележника препоръчваме през един от дните на Близнаци, Везни и Водолей - според времето. Тогава правим и нужното подхранване с питки или сироп.

За компоста имаме достатъчно дни но в мартенската динамика  е достатъчно да ползваме активно 17 и 27 – точното време за подхранване с готовия компост. От работа в градината изкючваме  9 до 13 часа, 10 и 25 март.

Пролетното равноденствие настъпва  с навлизане на Слънцето в знака на Овен на 20 март. Заети в работа да не пропуснем  хубавия празник на пролетта, а в последната неделя на март  да настроим часовниците си по лятното часово време

Желая на всички успех!

Статията е прочетена 594 пъти
Назад към брой 113Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024