Девет бала любов на сушата и в душата на поета в брой 112

Девет бала любов на сушата и в душата на поета
Категория: Сърцето, душата

Поетът, който опроверга литературната бездарност на двадесети век, която твърдеше, че писането на стихове за песни е нещо различно от истинска поезия, се казва Пейо Пантелеев и неотдавна той навърши 70 години. Отбеляза своя юбилей с 2-ата си книга "От любов изгарям" (изд. Информа принт-Бургас, 2015 г.).  През последните седмици на бял свят се появи и най-новата поетическа сбирка на твореца "Девет бала любов" (ИК "Новата цивилизация" ЕООД София, 2016 г.).
Пантелеев отдавна се наложи в съвременната българска култура като автор на стихове, който работеше с някои от най-популярните наши композитори и изпълнители, но името му оставаше някак встрани от литературната общественост. Скромен по душа и талантлив като творец, него рядко можех­ме да срещнем по литературни сбирки и четения. Затова пък на повечето музикални фестивали и концерти, в които се изпълняваха песни по негови стихове, творецът с голямата бяла брада неизменно седеше на някой от първите редове в залата и много често попадаше в светлините на прожекторите, когато произнасяха от сцената неговото име. След първата му стихосбирка "Малка,тъжна, нежна, грешна", която излезе от печат едва когато Пантелеев навърши 50 г., другите му две стихосбирки се появиха 2 десетилетия по-късно.
В "Девет бала любов" темите и сюжетите от първите книги остават някак същите, затова пък поетът изненадва читателите с развихреното си творческо въображение с неповторимата си образност и великолепно издържаното си класическо стихосложение. Там някъде по страниците отново прелита любимата птица на Пантелеев-гларусът, там са спомените от детството и стария Бургас, там е и малко замъгленият образ на ученическата му любов... И всички тези стихотворения си приличат по две неща - преди всичко по това, че са пропити от завладяващата пейопантелеевска влюбеност и второ, че нито едно от тези стихотворения, не е изпявано досега в песен.
След всичко казано по-горе, с пълно основание може да се твърди, че Пейо Пантелеев вече има свое доказано място в кохортата на най-съвременните български поети, както и сред най-изявените песенни творци на България

Статията е прочетена 887 пъти
Назад към брой 112Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024