Книгата *Каменният град* на Мариана Праматарова с отличие на Национален литературен конкурс в брой 111

Книгата *Каменният град* на Мариана Праматарова с отличие на Национален литературен конкурс
Категория: Изкуство, култура

Първото издание на Националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град” се проведе в гр. Бургас на 06.11.2015 г. и събра белетристи, поети и краеведи от всички краища на България. На официална церемония в Културен център „Морско казино” бяха раздадени наградите на лауреатите, като преди това те бяха представени с мултимедия. Десетчленното жури обяви и обоснова избора си на номинираните книги. „Каменният град” на Мариана Праматарова, Издателска къща „Новата цивилизация”, София , грабна наградата за синкретичност в книгата. Вълнуващо беше словото на доктора по философия Анета Дилова за книгата на Мариана Праматарова, което е публикувано в литературен вестник - специално издание на конкурса.

 „Впечатляващи са разказите и публицистиката на Мариана Праматарова. Грабва те първото изречение от първия разказ. Стегнато, силно, заразяващо, без излишни увъртания и думи. В разказите се преливат импресия и експресия, неволно читателят става герой. Описанията са образни и точни. Всеки разказ ти внушава съпричастие - четеш, вълнуваш се, изработваш си позиция. В повествованието на авторката естествено се вплитат мисли на философи, писатели и мислители.

 Всички герои са с ярки, запомнящи се образи, с точни характеристики.Това важи и за хората, и за одухотворения образ на бригантината, и за героите на „Агора в сегашно време”, и за човешката съвест.

 В публицистиката, засягаща главно проблемите на домашното насилие, личи компетентният специалист, който поставя сериозни обществени проблеми, воюва за тяхното законово оформяне и спазване, остро критикува неработещите институции.

 Чудесни са философските есеистични разсъждения за свободата, лабиринтът, огледалният образ, държавно-институционалното ниво - безличното и всесилно „То”. Браво на Мариана Праматарова!”

 Книгата „Каменният град” беше представена на читателите на 23.10.2015г. в Дом на писателя - Бургас, като част от афиша на Есенните литературни празници при голям интерес.Почитателите на Мариана Праматарова в гр.Смолян също имаха възможност да се запознаят с книгата й „Каменният град”.

 Наградените на конкурса „Голямата книга на малкия град” автори ще бъдат представени в Кембридж, творбите им ще бъдат преведени на френски език и публикувани в сборници.

 Пожелаваме попътен вятър на „Каменният град” и много успехи на Мариана Праматарова!

Статията е прочетена 1160 пъти
Назад към брой 111Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024