Тракийска гробница и средновековна крепост край село Мезек в брой 111

Тракийска гробница и средновековна крепост край село Мезек
Категория: История

Тракийската куполна гробница край с. Мезек е тип „микенски градеж” и е датирана от ІV-ІІІ в.пр.Хр. През 1908 година жител на селото открил в насипа на могилата Мелтепе скулптура на глиган от бронз, която днес се намира в музея в Истанбул. Самата гробница е разкрита през 1931-ва  година от местни жители и е обявена за паметник на културата. Проучвана е от Богдан Филов. Запазена е в оригинал. Гробницата е изградена от каменни блокове и е  с дължина в диаметър 90 м. Състои се от дромос /коридор/, 2 предверия и кръгла погребална камера с каменен саркофаг и 2 урни.

Намерените предмети в тракийската гробница „Мезек” са от злато, желязо, бронз и керамика. Днес се намират в музеите в гр. София и гр. Хасково. Сред изключителните артефакти са: голям брой накити, съдове и бронзов свещник, украсен със статуя на танцуващ сатир. Открити са следи от 6 погребения, включително на жена.

гробница край село МезекГробницата „Мезек” е най-голямата и най-запазената от този архитектурен вид на Балканския полуостров. Обектът е социализиран с триизмерна анимация, холограми и фигури.

Крепостта „Мезек” е от 11-12 в. и е построена по времето на византийския император Алексей І Комнин. Крепостта е голяма, четириъгълна, с 9  кули, като крепостната кула е била на три етажа с бойници отгоре.

Средновековната крепост „Мезек” е внушителна. Разположена е между реките Марица и Арда, на връх Шейновец. Проучвана е от 1939 г., а в старите летописи се споменава като Неутзикон. Паметник на културата от национално значение е. През 2012-2013 година е консервирана и реставрирана с финансови средства по ОП „Регионално развитие” на Европейския съюз. Предлага на туристите съвременен атракцион с фигури, шатри, коне и игри.

гробница и средновековна крепост край село Мезек средновековна крепост край село Мезек

Статията е прочетена 865 пъти
Назад към брой 111Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024