Национален литературен празник Доброслов 2015 в брой 108

Национален литературен празник Доброслов 2015
Категория: Изкуство, култура

В европейския ден на езиците /26 септември/ в с. Добрич, Димитровградско, се проведе за девети път Националният литературен празник “Доброслов 2015”. Пред специално подготвената сцена на площада на селото се събраха петдесетина поети от 10 български региона. Преди да започне най-дългият Поетичен маратон в страната ни, поетите запалиха свещички в храма “Св.Иван Рилски” и се помолиха за здраве, мир и добролюбие. След което посадиха  иглолистно дръвче в двора на наскоро откритата от Бойко Борисов детска градина в центъра на селото. С пожеланието: с. Добрич да продължава да приютява добрите думи в постоянството на зеления цвят.

Яшо Минков и Марин Маринов засаждат иглолистното дръвче.След певческия поздрав към участниците в поетичния празник на женския хор за автентичен фолклор към местното читалище “Пробуда” зам.-кметът на община Димитровград Яшо Минков откри деветия Национален литературен празник “Доброслов 2015” . От свое име и от името на кмета на общината Иво Димов, той благодари на всички присъстващи за участието им в Поетичния маратон и изказа увереността си, че поетите с техните добри и възвишени думи са особено нужни днес, когато, за жалост, властва езикът на омразата и пошлият изказ. Благодаря ви, каза той, че ви има, че сте тук и ни давате вашата любов, вашата красота на духа ви, на сърцата ви. Кметът Марин Маринов на с. Добрич също приветства с добре дошли гостите и участниците във поетичния форум. Той благодари на всички, които направиха този национален феномен възможен и лично на кмета на Димитровград Иво Димов. Литературният критик Марин Кадиев и председател на Независимия писателски съюз пожела на творците да вярват в себе си, да имат самочувствие, но не и маниакалност. И ако някога се чувстват обезнадеждени, да потърсят любящата прегръдка на кмета на с. Добрич – Марин Маринов, която е винаги готова да ги приеме и утеши. Като автор на логото на поетичния празник “Доброслов”, нашият известен художник-хералдик и голям родолюбец Христо Танев от Стара Загора пък припомни, че в центъра на знака се намира нашата правописна буква “г”, изразяваща двете енергии Ин и Ян, женската и мъжката, изразяваща и глагола, действието, от която излиза с геобразния си ход конят – слънчевият знак на българите. Че лъчите около това ядро са 28 – броят на вибрациите, които има само българската реч, затова тя винаги е имала силата да твори нови реалности, дела. За сравнение, каза той, израелското има 22, гръцкото – 24, 26 има латинският език, 27 – руският, украинският, турският. Затова ние българите, и най-вече хората на словото, на културата, са призвани да опазят чистота на езика ни.

Поздравителен адрес към форума “Доброслов 2015” изпрати и поканения да присъства на него министър-председател Бойко Борисов. В него той благодари за тази покана и пожелава на организаторите и участниците здраве, късмет и нестихваща любов към българското слово, към културата изобщо, защото тя развива и съхранява творческите заложби, а така и неугасващия български дух.

След продължилото повече от три часа литературно четене журито в състав: доц. Петър Хаджинаков, преподавател по литература в Пловдивския филиал в Кърджали “Любен Каравелов”, Марин Кадиев, Кръстьо Кръстев, Демир Демирев се произнесоха за наградите, определени от него. Първата награда /статуетка и 200 лв./ отиде при Милка Пиналска от Пловдив, за нейната изключително оригинална, модерна и метафористична поезия, която синтезира болката, страданието, радостта, саможертвата, въобще облагородяващото присъствие на жената в живота, по думите на Хаджинаков. А втора /150 лв./ и трета награда /100 лв./ получиха поетесите от Пловдив Венета Рангелова и Цвета Михайлова. Бяха връчени и двете традиционни специални награди /картини/ за принос на писателя в поощряването и развитието на културните и патриотични ценности на кметовете на Димитровград /Иво Димов/ и на с. Добрич /Марин Маринов/. С първата бе отличен Желяз Кондев от Сливен, издател, читалищен деец, автор на краеведски изследвания и на документално-художествени книги за наши изтъкнати личности, последната от които е за Левски /”Апостола на българите”/.Тази година Желяз отбеляза своя 70-годишен юбилей и 20-годишнината на списанието за литература и изкуство “Жажда”, което издава в своята едноименна издателска къща. Проф. Тодор Балкански казва за него, че сверява своята представа за род, вяра, родина и служба в името на българската свобода с представите за тези ценности на нашите най-изтъкнати синове на родината, и най-вече с тези на Апостола. Втората специална награда отиде при Николай Дялков от Тополовград.

След официалната част поетите продължиха своите разговори и споделяния на чаша вино и богати мезета, осигурени от организаторите на поетичния празник.

Милка Пиналска Първата участничка в“Доброслов 2015” бе Мариана Праматарова от Бургас

Статията е прочетена 597 пъти
Назад към брой 108Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024