Троен празник в брой 107

Категория: Сърцето, душата

На 15.08.2015 г. - празника "Успение на Пресвета Богородица", на гости ми дойдоха да ме поздравят брат ми Димитър Костадинов и неговата съпруга Петя от Смолян. За този празник нашият пенсионерски клуб от с. Ябълково, община Димитровград, беше  организирал посещение до манастира "Св. Атанасий" край село Златна ливада, община Чирпан. Поканихме и моите гости.

Със специален автобус и с много добро настроение сутринта 25 души потеглихме до манастира. Единствено, което ни смущаваше, беше лошото състояние на междуселските пътища, за което си спомнихме стиха на нашия поет и писател Недялко Йорданов: "Дупки, дупки от едната и от другата страна; дупки, дупки като през война".

По време на пътуването брат ми ни запозна със статията във в. "Квантов преход": "За ролята на колективната човешка мисъл за спасението на планетата". От нея научихме, че 15.08.2015 г. е обявен за световен ден на молитва за бъдещето на човечеството. Така всички ние решихме, че трябва да участваме в тази молитва.

Благополучно пристигнахме в манастира и запалихме свещи, след което се настанихме в беседка с широка кръгла маса.

Точно в 12.00 часа станахме прави и с лица, усмихнати и обър­нати на изток и с прибрани пред гърдите ръце започнахме молитвата. Брат ми изговаряше думите и ние повтаряхме: "Отче наш, Отец небесен и ти, Пресвета Богородице, молим ви: помогнете на земята да възтържествуват мирът, разбирателството и божествената справедливост между хората! Приемете нашата любов към вас и вашите дела! Амин! Благодарим ви от сърце и душа. Амин!"

Молитвата повторихме три пъти и се прекръстихме. Весели и развълнувани поздравихме трите жени от групата, които носят името Мария. Бяха им поднесени подаръци, след което започна тържественият обяд.

След кратка почивка разгледахме забележителностите на манастира и се прибрахме възродени и доволни, че и ние дадохме скромен дял от енергията си за бъдещето на света.

Мария Вълева,
зам.-председател на пенсионерски клуб
с. Ябълково, общ. Димитровград

Статията е прочетена 581 пъти
Назад към брой 107Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024