Светилището на Дионис може да е над Велинград в брой 107

Светилището на Дионис може да е над Велинград
Категория: История

Една от най-големите загадки за учените – къде е прочутото в древността Светилище на Дионис, може скоро да бъде разкрита. Над Велинград, на връх Острец, археолози начело с проф. Диана Гергова разкриха огромно тракийско светилище на Дионис с хилядолетна история.

Свещеното за бесите място става най-сериозния кандидат да е онова прорицалище, в което Александър Македонски е получил знамение за завоевателки успехи, съобщава БНТ.

Високо и красиво, затова божествено. Място, което отваря сетивата за просветление. Такова е било и преди четири хиляди години, когато е избрано от бесите за светилище. Екип археолози ни връщат тяхната история.

„Това, което е интересно в този участък, имаше страшно много кости и при предишните разкопки на другите участъци, което също е много интересно защото показва че тук са трошили ритуално керамика – хвърляли са и кости, които са свързани с някакви евентуални пиршества или с жертвоприношения.”, обясни проф. Диана Гергова – ръководител на археологическите разкопки.

Намерената керамика препраща началото на светилището към 12 век пр. Хр. Оттогава е и този, подобен на кандило съд, какъвто до сега не са виждали.

Освен от неимоверното количество керамика и кости, археолозите са изумени от друго. До сега не са виждали светилище с подобна организация и строителство.

Ще се окаже, че това е едно от най-големите централни светилища на бесите в западните Родопи, заяви проф. Гергова.

Централната сграда, мястото за излиянията и пророчества стои направо върху скалата. Тук оракулът пророкува с вино, огън и билки. Както в Делфи – пише Херодот. Където оракулът е жрица, наречена още пития. Но част от историята тук, е ограбена от иманяри. Разрушенията им са навсякъде.

Но има нещо, което иманярите не могат да ограбят. Славата и историята на бесите, известни със свободния си дух и воля. Воини, но и жреци, пазители на орфическите мистерии, носители на учение за душата, владетели на природните сили. Затова и светилищата им са толкова прочути. Особено едно от тях, посетено от Александър Македонски.

„Като учен съм длъжна да бъда предпазлива, но все пак тези монументални стени, много преустройства който открихме и това че Острец един връх видим от всякъде привличащ погледа от всякъде ми дава основание да мисля че може би ние се приближаваме към набирането на повечето доказателства че може би това е посетеното от Александър светилище”, заяви проф. Гергова.

Светилището на Дионис съществува до 4-5 век от нашата ера. Тогава бесите приемат християнството, превеждат на своя език светото писание известно като Библия Бесика и се преместват на съседния връх. Там изграждат църква, чиито основи безвъзвратно са загубени под днешен, нов градеж.

Светилището на Дионис може да е над Велинград

Статията е прочетена 845 пъти
Назад към брой 107Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024