Мечката и Дракона могат да сринат икономиките на САЩ и Европа в брой 106

Мечката и Дракона могат да сринат икономиките на САЩ и Европа
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

2015 година може да стане преломна за международния баланс на силите, целият свят ще наблюдава развитието на геополитическия алианс между Русия и Китай, в чиито ръце се намира бъдещето на световната политика.

Такова мнение изрази в своя блог политологът и икономист Пол Крейг Робъртс, който е бил съветник в администрацията на президента Роналд Рейгън, съобщава БГНЕС.

"2015-та ще бъде много добра година, ако Русия и Китай предприемат далновидни икономически мерки. Изглежда, че планът на Москва е да намери допирни стратегически и икономически точки с азиатските държави, пренебрегвайки провокациите от страна на Запада", констатира Робъртс. Реализацията на такава политика е рационална и е много перспективна в контекста на международните отношения, защото "всички козове са в ръцете на Москва и Пекин, а не във Вашингтон", коментира политологът.

Икономистът отбелязва, че Пекин и Москва са заинтересовани от развитието не само на политически, но и на финансови проекти, защото западните финансови пазари се базират на "манипулациите", а не на фундаменталните икономически показатели на играчите. За Пол Крейг Робъртс "далновидните икономически мерки" са развитието на алтернативни на SWIFT системи за финансови транзакции, създаване на национални платежни системи, учредяването на Банката за развитие на БРИКС (б.р. - организацията, в която членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Според него тези мерки ще девалвират долара, а също валутите, поддържащи неговата стойност. Икономическите усилия на Русия и Китай не само могат да дадат тласък на собственото им промишлено развитие, но и да направят нефункционална западната икономическа система.

Понеже Вашингтон и Брюксел провеждат "икономическа атака" срещу Москва, пише още американският икономист, Русия може да заяви, че Западът я лишава от възможността да изплаща дълговете към европейските банки и подкопава икономиката й. Това ще нанесе значителни щети на недокапитализираните банки в Европа. Нещо повече, като лост за натиск руската държава има право да откаже газ на страните-членки на НАТО, което на свой ред ще доведе до колапс на европейската промишленост, растеж на безработицата и банкрути.

"Руската и китайската държави осъзнават опасността, която амбициите на Вашингтон носят за суверенитета им...Съюзът на Мечката и Дракона свежда до нула мечтата на неоконсерваторите за "хилядолетна американска хегемония", пише Робъртс. Според мнението му не съществуват нито стратегия, нито въоръжения, с чиято помощ може да бъде нанесен сериозен удар в близко бъдеще срещу мощни държави като Русия и Китай.

Статията е прочетена 1113 пъти
Назад към брой 106Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024