Проектът "Равноденствие" на снц "АРТПИЕРИЯ", Бургас в брой 104

Проектът "Равноденствие" на снц "АРТПИЕРИЯ", Бургас
Категория: Изкуство, култура

Етнографски музей, БургасПроектът „Равноденствие” е посветен на деня на пролетното равноденствие – 24 юни /Еньовден/ и представлява вечерен камерен концерт с поезия. Участниците в него са избрали за естествен декор на своя спектакъл двора на Етнографския музей в гр.Бургас със зеленина и цветя. Етнографският музей е пазител на миналото с българските традиции и обичаи. Идеята е празникът да има своето логично продължение като стилна, вечерна, артистична проява, в която се преплитат традиционно-народностното с класиката и съвременността, като целта е да се привличат повече хора в музея като културна институция, които да се приобщават с езика на съвременното изкуство – багри, звуци и слово, каза поетесата Мариана Праматарова – ръководител на проекта.

На този светъл и чародеен момент, когато годината се разделя на две части, предците ни са отдавали заслужена почит към слънцето, топлината, огъня, плодородието, билките, водата и магическата сила на природата.В тази нощ небето се отваря и звездите слизат в тревите. Силно застъпено е женското начало на този ден – жената-стихия, жената-огън, жената-природа, жената-вода, жената-слънце, жената-лечител, жената-цвете, жената-магия. Тази атмосфера ще пресъздадат със силата на съвременното изкуство участниците в проекта „Равноденствие”.

Оперната артистка Радостина Крантева е завършила висше образование в Германия и в НБУ. Десет години е била ръководител и диригент на дамски хор „Кантабиле” в Германия. Концертираща певица /артист-солист-хорист/ на сцени в България и Германия. В проекта „Равноденствие” изпълнява песни на българските композитори Л.Пипков, Д.Христов, Д.Топков, произведения на С. Рахманинов и тематични  песни за Еньовден.

  В „работилницата на духа и природата”, както наричат Еньовден, ще ни отведат и стихотворенията, посветени на пролетното равноденствие, лятното слънцестоене, магията на билките и любовта, нестинарството, цветята и пречистващата сила на водата, изпълнени от поетесата Мариана Праматарова, по чиято идея и сценарий се случва събитието.

  С музикален съпровод на дуо „Чели” и флейта тя ще представи свои стихотворения и тематично-композиционни творби на Е.Апостолов, К.Вергиева, К.Корадов, В.Асьова и др.поети.

  В рамките на проекта е предвидена „Творческа работилница за деца”, които ще изработят ръчни покани за събитието.

  Поканват се гражданите и гостите на град Бургас да посетят събитието на 24 юни от 19:00 часа в двора на Етнографския музей и да споделят магията на празника.

Вход: свободен
Проектът „Равноденствие” е подкрепен от Община Бургас по Програма за съфинансиране на културни проекти, сесия 1/2015.

Статията е прочетена 584 пъти
Назад към брой 104Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024