Ако нямаше "ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА", нямаше да има и "ДЕНЯТ НА ЕВРОПА" в брой 104

Ако нямаше "ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА", нямаше да има и "ДЕНЯТ НА ЕВРОПА"
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Всеки, който отрича или се съмнява във взаимовръзката между тези две исторически събития, нещо не е наред в неговия морал.

Първият ден от победата е резултат главно на съветския войник над хитлерофашистката чума, която бе завладяла почти цяла Европа.

На девети май 1945 година беше ликвидирано гнездото на фашистката зараза. Този Ден на победата е уникален, единствен в историята на човечеството.

За първи път в света в един ден стотици милио­ни хора проляха сълзи на радост, че дойде краят на световната война и започна така жадуваният от всички мир... Но заедно с радостните сълзи от очите на милионите хора потекоха и сълзите на мъка и жалост за загиналите във войната.

Затова Денят на победата е несравним с никоя друга дата или събитие в световната човешка история.

Пет години след края на войната, на същата дата се събират западните политици и решават да създадат Европейския съюз. Избирането на този ден - девети май, не е случайно съвпадение. Сигурно за някои от участниците в това събитие датата е означавало възвеличаване на Деня на победата като причина за създаването на обединена Европа... Но повечето от тези политици са целели пренебрегването и омаловажаването на Деня на победата. Те постигнаха своята цел. Техните наследници го демонстрираха с отказа си да отидат в Москва и заедно с руснаците да отпразнуват 70 годишния юбилей на Деня на победата. Техният отказ доказа, че има нещо цинично в политическото им поведение и морал. Той е гавра с паметта на загиналите във войната и неуважение към народа, дал най-голям принос за победата. Това тяхно поведение има една единствена цел - засилване на русофобските настроения в Европа и света.

За голямо съжаление в редиците на тази група се включи и българският президент. Но това, което ме изуми, че на тази знаменателна дата в програмата на една от българските телевизии се появи следният текст: "Българските военни поздравяват президента за това, че не е отишъл на парада в Москва".

О, свещена тъпотия на военни хора и то - българи! Всички те като натовски гарги грачат в хора на Запада, без да помислят, че Денят на победата най-напред е уважение и прослава на съветските и други войни, донесли победата във войната.

Създадената русофобска посока в отношенията между държавите води само към проливане на повече сълзи на страх и мъка, защото тя е условие за нови войни.

Все пак вярвам, че разумът ще надделее. Тогава за човечеството ще настъпи Нова ера. Ерата на божествената справедливост и хармония в общественото устройство на земята. Тя ще е новият Ден на победата, на който ще се леят само сълзи на радост и щастие.

И напук на всички русофоби и сеячи на омраза между хората началото и утвърждаването на тази нова ера за човечеството ще започне от духовно най-силната Русия!

Димитър Костадинов, гр. Смолян

Статията е прочетена 5186 пъти
Назад към брой 104Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024