В Монголия вдигат паметник на Кирилицата в брой 103

В Монголия вдигат паметник на Кирилицата
Категория: Сърцето, душата

Български паметник ще блесне на 24 май в столицата на Монголия - Улан Батор.

По покана на Н.Пр. посланика на Монголия в България - проф. Лхамсурен Дугержав, в дипломатическата мисия в София се събраха инициаторите на българския паметник на Кирилицата. Според дипломата официално ще бъде подписано и побратимяването между Велики Преслав като столица на България от 9-10 век и Кара Корум, столица на Чингис Хан от 13 век.

Тази година се чества 65-годишнина от създаването на дипломатическите отношения между България и Монголия. Монголия е единствената страна в Централна Азия, която използва Кирилицата за своя официална азбука от 1947 година, като цялото население на страната се ограмотява до 1980 г. За това страната  получава признание от ЮНЕСКО.

Идеята за паметник на кирилицата в Улан Батор е на проф. Николай Овчаров, а проектът е дело на скулптора Спас Киричев. Монументът ще е висок над 4 метра и ще представлява вплетени кирилски букви във формата на пламък. Ще бъде поставен пред ново училище до централната магистрала в Улан Батор, водеща от летището до града. Първата копка се положи на 20 април, а на 24 май ще бъде официалното откриване, на което е поканен и президентът Росен Плевнелиев.

С поставянето на монумента се полага и основата на бъдещето културно сътрудничество между България и Монголия.

Вестник „Квантов преход“ подкрепя идеята за съхраняване на Кирилицата по света. На неговите страници излязоха и редица статии, напр. като „Опитът да бъде заменена кирилицата с латиница“  на инж. Ради ПАНАЙОТОВ.

Целият редакционен екип поздравява с доброто начинание монголския народ с пожеланието да използва най-благозвучната азбука на планетата и през следващото хилядолетие.

Български паметник на кирилицата ще блесне на 24 май в столицата на Монголия - Улан Батор. Български паметник на кирилицата ще блесне на 24 май в столицата на Монголия - Улан Батор.

Статията е прочетена 1690 пъти
Назад към брой 103Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024