Доц. Добринка Райнова: Родът на Путин е от Чипровци! в брой 102

Доц. Добринка Райнова: Родът на Путин е от Чипровци!
Категория: Сърцето, душата

Негов пра-пра-дядо се спасил като 12-годишно момче от клането в Чипровци, стигнал до Санкт Петербург и се оженил за рускиня.

 Доц. д-р Добринка Райнова е родена на 30 март 1939 г. в Казанлък. Завършила е инженерство и филология. Защитава дисертация в Московския държавен университет “Михаил Ломоносов”. Преподавала е в Института за чуждестранни студенти (ИЧС) и в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има множество изследвания в областта на лексикологията. Член е на Международната академия по българознание, иновации и култура (МАБИК)  със седалище във Виена, а също и на историческо дружество „Българска Орда-1938“.

- Доц. Райнова, разбрах, че сте проучили генеалогията на руския президент Владимир Путин и сте направили откритие, свързващо го с... България!
- Не съм стигнала сама до тези неща. В “История на България” на Иречек се споменава, че по време на Чипровското въстание (през 1688 г. – б.ред.) едно момче от рода Путини, оцеляло от клането, в което са избити всички знатни родове и техните потомци, участници във въстанието, успяло с други бягащи българи да отиде в спасителната метрополия – Русия. И това момче се заселва в Санкт Петербург. Предполагам, че женейки се за рускиня, той дава началото на рода Путини, защото не познавам друг такъв род освен петербургския. Допускам, че корените на този род тръгват от този пра-пра-дядо, избягал от Чипровци.

Освен това акад. Рахимов вече доказа, че бившият руски президент Борис Елцин е от български род. Знам, че по време на неговото управление той много е държал Путин да завърши осемте най-видни духовни школи, и това според мен е най-подготвеният президент в света.

- По каква линия Елцин се оказва също с български корен?
- От руските знатни родове много са с български произход.

- А не от татарски, от Златната орда?
- Не. Златната орда е късно явление и няма нищо общо с тези български родове. Корените на общността на българския и руския народ са далеч-далеч преди това.

- Твърди се обаче, че фамилията Елцин идва от руския град Елец?
- Акад. Рахимов е на друго мнение. По настояване на Елцин става подготовката на Путин за президент, а когато той дойде на власт, аз запомних, че едно от първите неща, които направи, е да посети Казан. И по време на т.нар. пролетен празник (нашия Тодоровден), когато са кушиите с коне, борбите и състезанията, Путин се бори с една българка. И това ме озадачи. Оттогава започнах да се интересувам откъде е този род и когато Путин избра Медведев за свой довереник, картината ми се проясни. Защото бащата на Медведев е от Татарстан и е с български корен според мен.

- Съвсем ясна е семантиката на думата “път” във фамилията на настоящия президент на Русия. Но как се е произнасяла и пишела на старобългарски?
- Развитието на носовите гласни ер голям и ер малък в различните български диалекти варира от У и А до Ъ. Имаме “пат” и “пут” в някои родопски говори. Всичко това е свързано с фонетичната система на древния български език.

Интервю на Добринка Корчева

Статията е прочетена 2053 пъти
Назад към брой 102Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024