Възкресение Христово - най-великото чудо в човешката история в брой 102

Възкресение Христово - най-великото чудо в човешката история
Категория: Сърцето, душата

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Преди полунощ в църквите се чете откъс от Евангелието на Матей и свещениците известяват най-великото чудо в историята – Възкресение Христово. Всяка година в полунощ на Великден в църквата на Божи гроб се спуска небесен пламък, който запалва свещите на Йерусалимския патриарх. Във всички православни църкви се повтаря символично този обред, като свещениците предават пламъка от своите свещи на множеството вярващи. Хората занасят горящите свещи вкъщи, за да запалят кандилата си. Те се поздравяват с „Христос Воскресе“ и си разменят козунаци и червени яйца, които са образ на възкресението. Празникът продължава цели три дни и на него не се работи. Посещават се гробовете на близките, където се палят свещи и се поставя козунак и яйце. Следобед има обичай да се гостува на кръстниците.

Вечерта се изпълнява т. нар. Второ Възкресение, по време на което се възпоменава посещението на жените-мироносици на гроба на Христос. Според евангелията именно жените, а не мъжете отиват сутринта там, намират камъка отвален и чуват радостната вест от един ангел. Припомня се и явяването на възкръсналия Спасител в същия ден пред смаяните Му ученици. Той им заповядва: “Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух… Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:19-20).

Един от основните символи на Великден са великденските яйца, специално боядисани или нарисувани. Най-важният цвят е червеният. Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено, и то станало.

Друг символ на Великден е козунакът. Той е сладък обреден хляб, символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Възкресение Христово, икона от XVII в., Българиякозунак

Статията е прочетена 816 пъти
Назад към брой 102Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024