Кристалотерапия - САПФИР в брой 11

Кристалотерапия - САПФИР
Категория: Минералотерапия

p. сапфир; а. sapphire; н. saphir; ф. saphir; и. zafiro, coryndyn

За името на сапфира има много версии. От гръцки - sappheiros, от древен еврейски - саппир, възможно е да идва от древноиндийски- sanipriya, което означава обичан от Сатурн, или от Вавилонското име сипру (драскащ).
С името сапфир наричат прозрачни разновидности на корунда
(А1203) с различен цвят, освен червен (рубин). Най-често сапфирът е оцветен в синьо, но може да бъде виолетов, жълт, оранжев (падпараджа), зелен, розов или безцветен (лейкосапфир). Оцветяването е свързано с изоморфни примеси: жълто - основно от хромофорни центрове на Fe3+ или йони на Fe3+-Fe3+; зелено - Fe2+ заедно с Fe3+-Fe3+;розово-Ti3+;синьо - Fe2+ и Fe3+ или Fe2+ и Ti4+. В бижутерията е приетода наричат корундите със син цвят „сапфири” и те са най-красивитемежду другите сини камъни, такива като бенитоит, кианит, кордиерит, танзанит, топаз, турмалин, циркон, шпинел. А на нашата планета има много малко сини камъни. Едри кристали се срещат много рядко. Всички известни по-едри сапфири, също както рубините, имат собствени имена и са част от националното богатство на различните държави. Рекордьор е огромният кристал, намерен в Шри Ланка, с тегло 19 кг или 95 000 карата.

Сапфирът, заради ярко синия си цвят, се цени най-много от всички скъпоценни камъни в история на нашата планета и е свързан с вярата и също така се предполага, че своето име той е получил от санскритската дума, означаваща „небе”, „божество. Смятали го за камък на небето, той карал хората да мислят за своята вяра и за вечния живот, за спасяване на грешните души. През всички векове в различни древни текстове се посочва неговото влияние върху човешкия живот. Носили са го свещенослужители на иудеи, имало го е в короната на Клеопатра. Апогеят на поклонение пред него достига през XVI и XVII век, когато за него писали, че той е полезен и за мъже, и за жени, че дава сила на умореното тяло, премахва чувството на завист и омраза и че който го носи, никога няма да изпитва страх.

Историята на сапфира е част от историята на всички цивилизации и култури. В Древния Египет сапфирът бил смятан за талисман и за божествена искра в човешката душа. Египетските върховни жреци носили върху гърдите си украшения със сапфири, върху които бил начертан символът „Истина”. В древна Индия сапфир притежавали само хора от висшата каста. Индусите вярвали, вярват и сега, че сапфирите излъчват енергията на живота – Прана, и са убедени, че сапфирът е тясно свързан с Космоса, защото е поел в себе си неговия син хладен астрален цвят. Според древноеврейските схващания, сапфирът е символ на справедливостта и се вярва, че печатът на премъдрия и справедлив цар Соломон е бил изработен от сапфир, а тронът му е бил украсен със „звездни сапфири”, много редки и много красиви. В Древна Гърция и Рим сапфирът е бил посвещаван на висшето божество - Зевс или съответно Юпитер, а сапфирите, обработени във вид на кабошони, наподобяващи небесния свод, носили само представители на висшето общество. В откровението на Йоан Богослов е посочено, че от сапфир е направена предпоследната степен на пирамидата, водеща към небесния град Йерусалим. В Древен Китай небесносиният цвят бил символ на душата след смъртта.
Сините сапфири от древността били „камъни на кралете” - символ на мъдрост, справедливост, власт и победа. Сапфирите, наравно с диамантите и рубините, се смятат за задължителна част от династическите регалии - корони, скиптри и др., и олицетворяват власт, дадена от Бога.

Едни от най-красивите сапфири са вградени в кралските корони на Великобритания. „Сапфирът на Св. Едуард” е вграден в центъра на кръста на една от тях. „Сапфирът Стюард”, известен още като „Сапфир на Карл ІІ”, е също вграден в тази корона. Кралицата на Дания носи короната на крал Кристиан V, изработена още през 1670-1671 г., върху основния пръстен на която има много красив правоъгълен сапфир, подарен на кралската фамилия през далечната 1474 г. от дука на Милано. Много красив цейлонски сапфир с нежно син цвят с тегло 258,18 карата и размери - диаметър 3,9 х 3,4 см и височина 2,2 см, е вграден в брошка с брилянти и се съхранява в Диамантения фонд на Московския Кремъл (Русия) и е един от седемте исторически скъпоценни камъка на този музей.

Най-големият обработен сапфир, с тегло 1370 карата, се съхранява от наследниците на управлявалите през XIV-XVII в. една от държавите в Индия.
В Шри Ланка (о. Цейлон) има скулптура на лежащ Буда с очи от сапфир, които и до ден днешен направо хипнотизират вярващите поклонници. От едри, но не съвсем прозрачни сапфири са изработени скулптурни портрети на американски президенти: на Линкълн - с тегло 2302 карата, на Вашингтон - 1997 карата, и на Айзенхауер - 2097 карата, които се съхраняват в Музея на естествената история във Вашингтон.

Сапфирът дава на хората благоразумие и спокойствие. Помага им да намерят целта в живота, да се освободят от бездействието, събужда желанието за устрем към знанията. Помага за запазване на целомъдрието и затова го наричат „камъка на монахините”. Според астролозите, прави хората добри, помага за привличане на любовта. Собственикът на сапфира придобива качеството да общува свободно с околните, става обаятелен и чаровен. Катоталисман, стимулира духовното развитие, укрепва верността и предаността, повишава решителността, привлича приятели, носи душевен комфорт, охлажда излишните страсти, в това число и любовни. Като амулет, отблъсква враговете и завистниците, предпазва от вероломство, меланхолия, страх, сърдечни заболявания и отравяния. Засилва чувството за милосърдие и увеличава способността за медитация. Според индийските вярвания, активизира паметта и чрез третото око свързва с Космоса. В древността се е смятало, че този камък прави хората честни, добри и безсмъртни.
Понастоящем по метода на Кирлиян е доказано, че сапфирът зарежда човешкото биополе с много енергия.
За много силни се смятат „звездните сапфири” с включения от рутил, при което се получава ефект на астеризъм. Сияещите три лъча свързват с великите сили Вяра, Надежда и Любов.

Като лекуващ камък, според литотерапевтите, помага при заболявания на очите. Вярват, че носенето на пръстен или гривна на лявата приемаща ръка помага при астма, невралгия и болести на сърцето. Лекува безсъние, болки в гърба, понижава кръвното налягане при хипертония. Според „Аюрведа”, помага при лекуване на нерви и кожни болести. Влияе върху всички жлези с вътрешна секреция и за тази цел се носи върху шията (гърлената чакра) в златен обков.

В миналото вярвали, че сапфирът е камък на невинността и затова често го подарявали на годениците. През Средновековието били убедени, че ако човек носи пръстен със сапфир на лявата ръка, той ще бъде с хубав тен на лицето и същевременно този пръстен ще помага при лекуване на болести на сърцето.

Сапфирът помага при перде на окото. За тази цел се държи в ръка, за да се стопли и да се овлажни. След това се слага върху окото. Ако очите са възпалени, то на гладен стомах сапфирът се слага в устата и с получената лековита слюнка се маже клепачът, така че тя да попадне в самото око. При подагра и с цел подобряване на умствените способности, сапфирът също се слага в устата на гладен стомах и се държи по 1 час на ден. Получената слюнка помага и за укрепване на стомаха. В индийската литотерапия се използва при лекуване на епилепсия, екзема и болести на матката.

По най-новите данни от съвременната практика, сапфирът, като камък на мъдростта, помага при лечението на всички части на тялото и в съответствие със синия си цвят стимулира чакрата на гърлото и помага при общуването с енергийните тела. Много хора вярват, че синият сапфир активира изначалната ни памет, което е свързано с развитието на цивилизациите. При литотерапия сапфирът се държи над пациента и чрез него се подава информация към болния. Лечението има силен ефект при хора, които се опитват да се издигнат в един материален свят, в който грубата конкуренция може да бъде пагубна за всеки, който е извънредно чувствителен.

По принцип синият сапфир може да се носи от всеки като талисман и амулет, тъй като притежава огромно енергийно излъчване, за което не се нуждае от допълнително зареждане с квантова енергия. Той е от тези скъпоценни камъни, които са получили огромен енергиен заряд от Космоса още при кристализацията им. Препоръчва се сапфирът да се носи винаги в златен обков.

Сапфири се добиват в Китай, Афганистан, Шри Ланка, Пакистан, о-в Мадагаскар, Норвегия, Бразилия, Русия (Урал), Африка, Южна Америка и в Индия (в миналото до 70% от световния добив). Сега лидер е Австралия (80%). Най-красивите кристали се намират в Хималаите (Кашмир, Индия) на височина 7000 м. Едно от най-големите разсипни вторични находища на сапфири беше в САЩ (Монтана) и сапфирът е символ на този щат.

В България няма промишлени находища на син сапфир. Но през 1968 г., при проучване в района на с. Сливарово, Бургаско при промивка в шлиха са намерени прозрачни до полупрозрачни сиво-сини сапфири с размер 0,11 мм. Неравната повърхност на намерените образци показва, че същите дълго са пътували до мястото на намирането им.

„Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 6653 пъти
Назад към брой 11Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024