Честита, здрава и благословена 2015!  в брой 99

Честита, здрава и  благословена 2015!
Категория: Сърцето, душата

Най-голямото духовно имане на всяка нация е нейният ФОЛКЛОР. Най-голямата истина, в която вярваме, най-голямата надежда, че ще оцелеем, въпреки превратностите на времето, най-верният път, по който уверено сме вървели, вървим и трябва да вървим е фолклора.Той е път за СЕБЕПОЗНАНИЕ, кой съм аз, откъде идвам, кои са предците и корените ми. Фолклорът е най-здравата нравствена и духовна спойка между поколенията, фундамента, върху който се гради съвременната ни култура.

Години наред армия от учители фолклористи и художествени ръководители от ОДК, ОЦРД и НЧ работят всеотдайно и с огромна любов към децата и българския фолклор в областта на народното изпълнителско изкуство. Те са се посветили на една национална кауза за запазване на народните традиции, родовите корени и националната ни идентичност. Доказателство за това е ежегодния Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който в 2015г ще отбележи своя 15 годишен ЮБИЛЕЙ и ще се проведе на 20, 21 и 22.03. в гр.КАЛОФЕР под патронажа на кмета на общината Румен СТОЯНОВ. Този голям Национален детски форум се организира от Националния Младежки Фолклорен Съюз НМФС - България,с председател Николай Гурбанов, един невероятен талант с разностранни проявления и с визия за всичко,което трябва да се случва. Всяка година в този конкурс участниците са над 2000 талантливи Орфееви чада от всички фолклорни региони на България, които пеят и свирят българска народна музика и играят кръшните български хора.

УВАЖАЕМИ РОДОЛЮБЦИ, споделяме с Вас и много бихме искали да ни разберете, че сме много затруднени с организацията на конкурса „Орфеево изворче“ 2015г, защото нямаме никакви финансови средства. Как се прави организация на такъв голям Национален детски фолклорен форум без средства?! До сега всяка година Министерството на културата отпускаше 15 броя годишни стипендии на най-добрите изпълнители, певци и инструменталисти. По всяка вероятност, заради орязване бюджета на Министерството за 2015г няма да бъдат стимулирани талантливите ни деца. Необходимата сума за стипендии е около 15,000лева.  Сигурно ще ме разберете, душата ме БОЛИ и се МОЛИ да намерим съпричастни и имащи възможност родолюбиви българи да помогнат, за да зарадваме децата със стипендии, за да спасим фолклора в лицето на най-големия национален капитал - ДЕЦАТА, нашето УТРЕ.

ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАШАТА ДОБРОНАМЕРЕНОСТ И ЖЕЛАНИЕ ДА ПОМОГНЕТЕ.
БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!!!

 

Банковата ни сметка е:
ПроКредит Банк (ProCreditBank)
IBAN: BG77PRCB92301043275912 - за конкурса „ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ”

Януари 2015 г.

С уважение:
Дочка Къшева - почетен член на НМФС-БЪЛГАРИЯ
Николай Гурбанов - Председател на НМФС-БЪЛГАРИЯ

Статията е прочетена 625 пъти
Назад към брой 99Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024