23 велики открития на българите, които промениха света в брой 98

23 велики открития на българите, които промениха света
Категория: История

И направиха живота ни по-добър и по-лесен

Българският народ е дал достоен принос за развитието на човечеството. Това са 23-те велики изобретения на българите. Без тях днес ще ни е трудно да си представим: интернет, социалните мрежи, безопасността по пътищата, сутрешната закуска, четенето на вестници, атомната безопасност  и безопасността въобще, работата на специалните служби, настройката на календара и на компютъра... продължете да четете и ще разберете какво още сме дали на света. Tези открития основателно можем да наречем велики, защото те изцяло са променили света и живота на човека към по-добро.

Да кажем Благодаря на великите ни сънародници, които са горди българи и са дали толкова много на света! Това не е всичко! Нашият народ не е престанал, не се е задоволил с тази класация на 23- те изобретения. 200-300 заявки за изобретения  се подават  за една година, но малък процент получават патенти.Този списък е непълен и всеки от нас може и трябва да се опита да го обогати.

Бъди горд българин!

 

1. Кирилицата

кирилицаБългарската азбука - кирилицата, създадена от Светите братя Кирил и Методий,  заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. В наши дни кирилицата е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХІХ век се е ползвала и в Румъния. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

първият компютър изобретен от Джон Атанасов2. Компютърът

Първият електронен, непрограмируем компютър е изобретен от Джон Атанасов -  физик, математик и електро-инженер от български произход. След опити с различните налични по това време сметачни устройства Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“.

3. Електронният часовник

Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров. Определят гокато един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му освен първия дигитален ръчен часовник са първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи. Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.

4.Най-отдалечената планета от Слънцето

Това не е точно изобретение, а по-скоро откритие на професор Димитър Съселов. Тя се намира на 5 хиляди светлинни години от нашата звезда.

5. Принтерът

Българският физик Георги Наджаков открива фотоелектретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката. Светът признава огромния му научен принос на 22 юни 1937 г., когато изобретява фотокопирната машина. Фотоелектретният ефект е и в основата на безвакуумната телевизионна техника, на запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и на снимките от спътник. 

кисело мляко6.Киселото мляко

Може би най-известното посвета изобретение на българина е киселото мляко. Откривателят на кисело-млечната бактерия, която придава специфичния вкус на млякото ни, е доктор Стамен Григоров.

първия в света транспортен пътнически самолет „DouglasDC-3“7. Пътническият самолет

Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет „DouglasDC-3“ е българин. Неговото име е Асен Йорданов - авиатор, инженер и изобретател със световна известност. Роден е през 1896 г. в гр. София. Залив на антарктическия полуостров Земя Греъм е кръстен на Асен Йорданов.

8. Въздушната възглавница

В днешно време, в напрегнатия  ни и забързан живот катастрофите са все по-често явление. Една от допълнителните екстри, които ни предпазват при катастрофи, е въздушната възглавница - изобретена от българина Асен Йорданов.

9. Телефонният секретар

Прадядото на телефонния секретар е изобретение на Асен Йорданов. Телефонният апарат Джордафон, изобретен от него, е имал секретар и е давал възможност за конферентна връзка. Така в един разговор е можело едновременно да разговарят помежду си няколко души. Името му е вписано в „Книгата за почетни граждани на Ню Йорк“, а портретът му е изложен в „Залата на славните“ в Нюйоркското летище „Ла Гуардия“.

10. Двигателите на лунния модул Орел

Двигателите на лунния модул Орел са разработка на българина Иван (Джон) Ночев. На 16.07.1969 г. от космодрума Кенеди стартира амерканският космически кораб Аполо 11. На 20.07.1969 г. Армстронг успешно се приземява на Луната с лунния модул Орел, за да направи първите човешки стъпки там.

11. Първата жена летец набоен самолет

По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова  служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. Тя взема участие в боен полет със самолет “Воазен” с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от Аеродрум Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути.

12. Шестият сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина на XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

13. Магнетофонната касета и слънчевият хладилник

Проф. Димитър Чернев е учен и изобретател с постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника, новите енергийни източници. Той е създател на първияв света слънчев хладилник на основата на природни зеолити. Димитър Чернев изобретява и компактната магнетофонна касета, на която двайсетина години светът слушаше „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, катодната тръба (кинескопа), системата за запис и пренос на оптичен образ с дължина на вълната 3/10 от микрона.

14. Нивалин

Нивалинът е лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията, в анестезиологията, в хирургията, в психиатрията. Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасковпрез 1959 г.

15. Скоростна безстепенна кутия

Румен Антонов,  български изобретател в областта на автомобилостроенето, създава уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли.

16. Първотов света „антиоръжие”

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално „антиоръжие“. Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения. Търговското му наименование е SNIFFEX . Наречено е така, защото засича йоните на азотния двуокис - съставка на почти всички видове взривни вещества.  Изобретението няма аналог в света. То е патентовано в Европа и в САЩ.

17. Говореща книга за слепи

Български студент в САЩ печели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. Моделът на 23-годишния Лъчезар Цветанов от София е избран като най-добър сред 146 проекта. 

18. Повелителят на атома

ЕМП (електро-магнитна пулсация)През 1950 г. на Женевската конференция САЩ оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии където и да било по света и се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електро-магнитна пулсация). През  1962 г., за първипът в американския печат се появява информация за „изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир“ и се съобщава името на неговия автор - проф. д-р Кръстьо Кръстев. 

19. Първото обработено злато в света

Във Варна се пази най-старото злато на Земята. То е било открито във варненския Некропол. Смята се, че находките от „Варненското злато“ са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 - 4100 г. пр.Хр.).

20. Говорите на български, разбират ви англичани?

Койчо Митев е ръководител на частен изследователски колектив, който още преди няколко години е изобретил и патентовал т.нар. “Цифрова писменост и метод за комуникация на майчинезик”. Изобретението позволява да се създаде софтуер за свободна комуникация по телефон, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света.

21. Календарът

Няколко хилядолетия преди Христа старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

22. Хапчето „антибебе“

Карл Джераси е евреин от български произход, става световно известен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче.

23. През своята вековна история България няма пленено бойно знаме!

Статията е прочетена 3252 пъти
Назад към брой 98Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024