Български паметник ще блесне за 24 май догодина в Улан Батор в брой 97

Български паметник ще блесне за 24 май догодина в Улан Батор
Категория: Изкуство, култура

Български паметник ще блесне за 24 май догодина в Улан Батор. По покана на Н.Пр. посланика на Монголия в България - проф. Лхамсурен Дугержав, в дипломатическата мисия в София се събраха инициаторите на българският паметник на "Кирилицата", предаде Стандарт нюз.

"Догодина се чества 65-годишнина от създаването на дипломатическите отношения между България и Монголия. По този повод българските приятели на Монголия поеха една благородна инициатива да изградят паметник на "Кирилицата" в столицата ни - Улан Батор. Благодарение на кирилицата, която използваме от 1947 г., цялото население на страната ни стана грамотно до 1980 г. и по този повод получихме признание от ЮНЕСКО", каза посланикът на Монголия. Той благодари за прекрасната инициатива на проф. Николай Овчаров и на приятелите на новоучредения Българо-монголски клуб за приятелство.

"Идеята за паметник на кирилицата в Улан Батор бе едно колективно виждане за създаване на културен обект", допълни проф. Овчаров. Проектът е дело на скулптора Спас Киричев с любезната подкрепа на Ордена на Рицарите Тамплиери. "Всички тук присъстващи инициатори от българска страна са членове на Ордена на Рицарите Тамплиера, а едно от основните цели на Ордена е познанието", поясни Хермина Георгиева.

Монументът ще бъде поставен пред ново училище до централната магистрала в Улан Батор, водеща от летището до града. Първата копка ще е на 20 април, а на 24 май ще бъде официалното откриване, на което е поканен и президентът Росен Плевнелиев. "С тази първа копка ще се постави и първата стъпка в бъдещото ни културно сътрудничество с Монголия", допълни проф. Николай Овчаров.

Статията е прочетена 519 пъти
Назад към брой 97Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024