Живеейки в земята на сътворението и възкресението в брой 97

Живеейки в земята на сътворението и възкресението
Категория: Сърцето, душата

- Можем да заслужим нашите безсмъртни българи, само ако съизмерваме стореното от нас с техните завети

Точно в навечерието на Деня на Кърджали /21.10./ в Дома на културата бе открита Пътуващата изложба „13 безсмъртни българи“. Председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ в града ни Иванко Маринов даде старт на проявата. Тя бе организирана от Фондация „13 безсмъртни българи“, Общество „Път на Мъдростта“, Община Кърджали и Общински комитет „Васил Левски“. Представителят на Фондацията Марин Маринов припомни думите на Ваклуш Толев, автор на идеята за Дом-светилище на 13-те безсмъртни българи,  че благословените български земи - огнище на Културата на Мъдростта, винаги са раждали своите белязани синове. И те никога няма да бъдат забравени, защото са пратеници на историята и на националната ни съдба. Защото са мерило за българската бъдна историчност и са ни предопределили  пътя на националната отговорност и националната доблест. Между тези велики личности, включени и в изложбата, са Цар Борис-Обединител, който осъществи националния ни дух, хан Аспарух, който донесе идеята за земя и държава, княз Борис - Покръстител, който приобщава страната ни към християнската цивилизация,  цар Симеон - Просветител,  чието управление води до Златен век на българската книжнина, Св. Климент Охридски - Азбучник, дал дихание на мисълта ни чрез душевната вибрация на българския език, Св. Йоан Рилски - Покровител, Св. Патриарх Евтимий, набогатил мистичната ни култура чрез исихазма, Отец Паисий - Будител, извикал миналото като идея за национална свяст и съдба, Васил Левски - Икона на българската свобода, Баба Тонка - Майката на безстрашието, Княз Александър Батенберг - Съединител, пожертвал трон и династия за съединена България, Пенчо Славейков - Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов - Воин на оскърбените българи, сумирал националната енергия на прокудените за целокупна България.  

   Когато бъде създаден  Дома-светилище на 13-те поименни безсмъртни българи в старата българска столица Велики Преслав, припомни Марин Маринов, в него ще се срещнат гладния за хляб и бедния за идеи. Той ще бъде българският социален учебник за приложна отговорност, национална доблест и историческа бъднина. И това Светилище-дом на паметта за националната ни свяст ще напомня и за Светилището, наречено българска, родна земя, в което са приели духовното си кръщение нашите велики българи. Ще напомня и за Светилището – Източни Родопи - земята на сътворението и възкресението, която затваря цикъла на цялата Божественост.

   Изложбата бе уважена от цялото ръководство на Община Кърджали. Кметът инж. Хасан Азис каза, че мисията, каузата  на тези наши национални гении на държавността, книжовността,  духовността, на будността, безспорно заслужават признание, преклонене и възхита. Но ние можем да ги заслужим, само ако съизмерваме стореното от нас с техните завети.

Статията е прочетена 483 пъти
Назад към брой 97Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024