Романтика, любов и страст в стихотворения и танци в брой 96

Романтика, любов и страст в стихотворения и танци
Категория: Изкуство, култура

"Танго" е новият поетично-музикален спектакъл на СНЦ "Артпиерия" от поредицата "Театър на поезията", който е включен в афиша на Есенните литературни празници - Бургас,13.10. 2014 година, Художествена галерия "Петко Задгорски" /бившата Синагога/. Представлението е изградено по стихотворения на Евгений Апостолов, Калина Вергиева, Мариана Праматарова, Иван Кехлибарев, Стефка Бакалова, Васил Костов, Таня Сарандева, Константин Корадов и Виолета Асьова. Участват рецитаторите Йордан Марев и Иванка Станкова, както и двойки танго изпълнители.Романтика, любов и страст в стихотворения и танци - за първи път в Есенните литературни празници се представя такава композиция.

ТАНГО
къс разказ от Мариана Праматарова

Минутите бързаха. Секундите препускаха по циферблата на стенния часовник в очакване на церемониалния танц. Присъствие – отсъствие в овално огледало.

Цигулката свиреше „Танго „Амик” за пети, шести, седми път. Спря да ги брои. Полегна на дивана. Дългите й пръсти с ярко червен маникюр обикаляха концентрираната неподвижност на чашата с вино. Звукът съсредоточено помиряваше противоположностите вътре в нея.

Това танго за кой ли път разбиваше вълните на морето в душата й. Беше остров. Беше посвещение. Беше стихотворение на Кортасар. Още вино...

Минутите се гонеха. Секундите танцуваха, дишаха на пресекулки без да усещат умора. Гледаше отражението им в огледалото.Танго „Амик”. Силуетна картина. Мъжката фигура се открои в рамката на вратата.Видя го в огледалото. Стрелките, една върху друга,  се сляха с финалния акорд. 

Статията е прочетена 694 пъти
Назад към брой 96Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024