22 Септември - ден на независимостта на България в брой 96

22 Септември - ден на независимостта на България
Категория: Изкуство, култура

На този ден през 1908 г. при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” на старопрестолния Царевец с Манифест към българския народ, подписан от Фердинанд І е обявена независимостта на България.

С обяваването на Прокламацията за българската независимост се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

спектакъл на о-в Света АнастасияЗа националния празник на РБългария - 22.09. поетите от СНЦ Артпиерия - Бургас възобновиха традицията на бургаската бохема да се правят спектакли и литературни четения на о-в Света Анастасия. В програмата участваха поетите: Евгений Апостолов, Калина Вергиева, Мариана Праматарова, Константин Корадов, Иван Кехлибарев, Стефка Бакалова, Васил Костов и Таня Сарандева, а рецитаторът Йордан Марев изпълни стихотворенията на именития Костас Варналис - Морето, Обречени и Майката на Христа. Донка Владимирова - флейта, Игнат Нанков и хор Ангира с музикалните си изпълнения допълниха празничната програма и зарадваха гостите и туристите на острова.

Статията е прочетена 512 пъти
Назад към брой 96Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024