Виртуално общуване и опасности в брой 95

Виртуално общуване и опасности
Категория: Сърцето, душата

„Животът е представление - в него най-често най-лошите измежду хората заемат най-добрите места”. /Питагор/

  Компютъризацията на живота ни безспорно ни улесни в сферата на социалните комуникации, но експерти, учени и психолози продължават да алармират за опасностите, които ни дебнат в мрежата от най-ранна възраст.Реалните преживявания се пренасят във виртуалното пространство, което налага преосмисляне на съвременните социални връзки, съвременните модели на поведение, съвременните взаимоотношения и взаимодействия в условията на динамично развиваща се дигитална среда.

  Масовата култура /или липсата на култура - /бел.авт./ създават продукти със засилен риск от зомбиране.Обществено зомбирани са 40% от хората - твърди изследване на учени, проведено през 2013г.Зомбирането става чрез компютри, интернет и телевизия – широко използвани средства за масово осведомяване. Цели се манипулиране на потребителите, психоатаки на съзнателно и подсъзнателно ниво и подчиняващо въздействие.В преносен смисъл „зомби” е човек, който извършва работа механично, без да влага смисъл, желание и собствена воля в извършваното.Публикации посочват, че зомбирането съществува в днешната реалност чрез съвременните методи:

  • невро-лингвистично програмиране - техника за бърза промяна на мисленето
  • кодиране – думи, реплики, послания с цел „шокова терапия” /забрани и др./
  • „25-ти кадър” – в телевизионни реклами и интернет /неосъзнато въздействие върху хората/
  • хипноза – пряко подчинение на хипнотизатора

  Посочените методи са психологически средства за изменение на човешката личност и създаване на управляем, послушен и подчинен човек чрез контролиращи технологии - реч, интонация, команди, косвени внушения, изображения, контакт, общуване.Създават опасни навици, водят до депресии и „замърсяват” съзнанието - твърдят психолози.

   Друга опасност, която ни дебне в интернет общуването са т.нар.”тролове” - интернет хулигани и невъзпитани интернетпотребители. Разпознаваеми са по предизвикателното си поведение - директни ругатни, обиди, клевети в постинги и коментари , агресивно атакуване, целенасочено разрушително поведение.За някои това е обичайното им поведение на общуване и го практикуват за собствено удоволствие и развлечение, за други е начин да привличат внимание към себе си, трети вид са т.нар.”платени тролове” или „професия трол” - наети са от политическа партия, медия, организация или друг  за рекламна дейност, конкурентна дейност, разпространяване на компромати и клевети за конкурента, срещу което получават заплащане. Интернет трол е човек, който публикува противоречиви, провокиращи и извън темата в онлайн дискусии, чатове, блогове, форуми, коментари към вестникарски публикации с основна цел – да провокира противника, да вреди на имиджа му, да го предизвика, да го тормози и да му пречи.Използва се целият арсенал от обиди, нападки, клевети, компромати, слухове, агресия. Според скандинавската митология „трол” е зло, пакостливо същество.Препатилите от тролове съветват да ги игнорирате /блокирате/, да не им отговаряте, да ги изобличавате. В свои публикации „Дойче Веле”, „Биволъ”, „Дневник.бг” и други медии изобличиха платените интернет тролове, но  от действията на тролове има пострадали и много частни лица.

  На виртуалната сцена се изявяват и т.нар.”хейтъри” – от английски език – мразя. Това са лица, които проявяват омразата си към други потребители на базата на междуличностни отношения – завиждат им, дразнят се от успехите им, имат лични сметки за разчистване помежду си и превръщат мрежата в арена на гладиаторски битки.Езикът на омразата се появява най-често в социалната мрежа, където се разиграват внезапни и бързи социални разриви, които отнемат енергия, стават проводник на омраза и враждебно отношение. Атакуваните от хейтъри предлагат вместо лист с приятели да се създадат листи с лицемери, с клюкари, с интриганти и завистници, за да бъде по-обективно всичко, защото приятели не са тези, които са в социалната мрежа, а тези, които са до нас в тежки моменти и дори и далеч от нас ни подкрепят, обичат и уважават.Съветът на психолозите е: „Издигнете своята душа толкова високо, че оскърблението да не достигне до нея.Мъдрият човек получава оскърбления, но не ги приема.”

  Отчайваща е картината на представянето във „Фейсбук” - според анализатори на социалната мрежа. Социалната платформа е създадена за себепредставяне и има милиони потребители по света. Тя замени популярния преди години  хартиен „лексикон” с виртуален дневник, който не интересува никого, но е на разположение на потребителите на социалната мрежа.Комуникацията се извършва чрез профил, снимка, потребителски статуси и коментари. Виртуалният дневник се създава с цел комуникация с близки и приятели, следене/шпиониране на близки и приятели в мрежата, запознанства/секс авантюри,  забавление и разтоварване след работа, научаване на новини и събития. Само 5 % от потребителите използват фейсбук мрежата за работа.Снимките доминират пред съдържанието. Споделят се изображения в група, позиция по обществени въпроси, информация за предстоящи събития. Културното ниво е много ниско.Само 3% от потребителите предлагат линкове към собствени блогове.Едва 4 % от жените във Фейсбук посещават културни събития и споделят информация за това.”Фейсбук се феминизира” - твърдят мъжете и предпочетоха да излязат от социалната мрежа, защото не отговаря на критериите им за „социално общуване”.Преобладава ролево потребление и наблюдение – на сцената /платформа/ се изявяват играчи /потребители/ на фона на задкулисието и се разиграват сложни взаимоотношения.

    Ролите от реалния живот се пренесоха във виртуалното пространство. Виртуалният живот е отражение на реалния и крие същите рискове и опасности.

източник: pramatarova-law.eu

Статията е прочетена 640 пъти
Назад към брой 95Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024