Синдромът Икар - пътят на богочовека или на потъващото в бездната самодоволство в брой 95

Синдромът Икар - пътят на богочовека или на потъващото в бездната самодоволство
Категория: Изкуство, култура

В Хасково откриха Паметник на завистта

В деня на Рождество Богородично /08.09./ с много прояви и гости от страната и чужбина беше отбелязан Денят на Хасково. В поздравлението си за празника кметът на града Георги Иванов изрази увереността си, че любовта , ентусиазмът, самочувствието и гордостта на хасковлии превръщат града им в един модерен и красив град, но и уважаващ миналите постижения. Един от многото празнични моменти  бе откриването /на пл. „Свобода“, между областната и общинската администрация/ на триметровия скулптурен монумент „Българският Икар“, съвременна интерпретация на древния мит за Икар. Но вече композицията е по-известна под името Паметник на завистта.

След най-високата в света статуя на Богородица, вписана в Книгата на рекордите на Гинес, той е вторият уникален, несрещащ се другаде паметник, направен по идея на кмета Георги Иванов. Композицията изобразява човек, разперил ръце за полет с криле от пера, но две мощни костеливи ръце на невидимата тъмна сила са го хванали отзад и се опитват да осуетят полета му. Авторна монумента е хасковският скулптор Господин Тенев-Гуспата, чието дело са и други знакови, но и често оспорвани творби, като статуята на левитиращата Баба Яга, металния бухал върху сградата на общината,фигурите на Оранжевия мост…

И радост, и недоумение в очите на хасковлии от новата придобивка на хасковлииПредполагам, че някои ще харесат паметника на завистта, който откриваме днес, други не. Но той не е направен, за да се слагат цветя на него, а за пречистване на душите. Всеки, който застане пред него, да може да размисли и прецени - дали иска да е част от крилете или от възпиращата сила на завистта. Защото няма нещо, което сме направили в този град, което да не е било охулвано и проверявано от различни инстанции. И затова тук всеки има правото да се разпознае, каза градоначалникът при откриването на паметника. След което благодари на автора Господин Тенев-Гуспата, подарявайки му плакет- икона на Св. Богородица. От своя страна, скулпторът му подари макета на паметника и му пожела още един управленски мандат. Негови творби, изпълнени с голям интелектуален плам, са притежание на доста държавни и частни колекции в Хасково, София, Пловдив, Смолян, Варна, Бургас, както и в Англия, Холандия, Германия, Италия, Норвегия, Словакия, Русия, САЩ, Турция, Македония, Сърбия, Испания, Белгия и др.

скулптурата на Българският Икар в ХасковоОбщоизвестно е, че паметниците документират, съхраняват и увеличават материалната и духовната култура на обществото, но и поучават и будят размисли. В тази връзка, има много паметници в света, изобразяващия митологичния герой Икар, който искал да стигне с изкуствени криле до Слънцето  и така се превърнал в символ, също като Сизиф, на дързост, на липсата на отчаяние по житейския път. Но и на необуздана самоувереност, понякога водеща до пълна катастрофа. Сега обаче, неслучайно, точно в България и точно в града на Богородица бе изобразен спънатия, прекършения полет на Икар, още преди да излети. Това ли е българският модел на летеж, бихме се попитали. Или психологичната ни нагласа за обреченост? А може би и много повече - усещането, че през нас минава цялата нечистота на света, за да я погълнем, претопим и унищожим. Учителят Петър Дънов го е формулирал много кратко - България е черният дроб на света. А Учителят Ваклуш ни напомня, че след като тук за душата ни бродница и скитница няма дом и подслон, тя все ще опитва да стане част от Вечния извор. И когато се изпълни времето за това, да може без жал и страдание да отлети към сините простори но не с пришити, а със самоизрасли криле.

Статията е прочетена 627 пъти
Назад към брой 95Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024