Остров "Света Анастасия" - хит на лято 2014 в брой 94

Остров "Света Анастасия" - хит на лято 2014
Категория: Изкуство, култура

Най-новата туристическа атракция на Бургас – остров „Света Анастасия” се превръща в безспорен хит сред туристите и гостите на града. До средата на месец юли т.г. над 15 000 души са посетили острова. Поради големия интерес три кораба обслужват туристите – стоместният „Кук” и двата шестдесетместни „Диана” и „Афала”.Престоят на острова е двучасов, а посещенията стават с предварителна резервация.

Проектът на Община Бургас „Културно-историческото наследство на остров „Света Анастасия” и град Бургас – атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация” е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” /смарт туризъм/.

На остров „Света Анастасия” се намира църквата „Възнесение Господне”, която е част от съществувал някога манастир на същото място. Най-ранните писмени свидетелства за манастира са от 15-ти век. За стенописите в църквата се предполага, че са от 14-ти век. Манастирът е бил опожаряван неколкократно и е бил обект на пиратски набези през вековете.Църквата е съществувала до 1923 година, когато се превръща в затвор.На острова са заточени 132-ма комунисти и земеделци.През юли 1925 година 43-ма от затворниците успяват да избягат с лодки и се укриват в Странджа планина.От 1945 до 1990-та година островът носи името „Болшевик”.

От 2001-ва година остров „Света Анастасия” е със статут на природно-археологически резерват. Три скални феномена могат да се видят на острова – „Гъбата”, „Дракона” и „Вкаменен пиратски кораб”.

Легендата разказва, че когато пирати-златотърсачи нападнали острова, монасите се молели на Света Анастасия, тя чула молитвите им и изпратила страшна буря, която разцепила и вкаменила пиратския кораб.

Малкият остров е с площ 9 декара и представлява вулканична скала. Фарът на острова е запален за първи път през 1914 година.Островът е известен и с плувните маратони до бургаския мост.През 60-те и 80-те години „Света Анастасия” е любимо място на бургаските творци.

От месец май т.г. островът се възроди за нов живот. Стотици туристи ежедневно посещават това място. Културният туризъм им предлага посещение на островната църква, музеят, манастирската лекарна с билки и напитки, ресторант, къща за гости, избрали нощувка на романтично място с приключенски привкус.

остров Света Анастасияостров Света Анастасияостров Света Анастасия - Мариана Праматарова

Статията е прочетена 389 пъти
Назад към брой 94Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024