Жертвите на кибертормоз живеят в хорър в брой 93

Жертвите на кибертормоз живеят в хорър
Категория: Сърцето, душата
  • АКТУАЛНОСТ НА ПРОБЛЕМА
  • ИЗ ХРОНИКИТЕ НА КИБЕРНАСИЛНИЦИТЕ­

 Един от най-бруталните видове насилие е кибертормозът. Специалистите го определят като „чумата на 21-век”. Същевременно този вид насилие най-малко се познава. Зачестиха смъртните случаи на момичета, млади жени и деца след кибернасилие, което налага да се предприемат спешни мерки в областите: образование, превенция, възпитание и обществена подкрепа.

  Съвременното общуване и новите технологии крият нови опасности.

  Кибернасилието се изразява в оказване на вредно /негативно психическо и емоционално/ въздействие върху друг човек чрез телефон, интернет и други технически средства.Кибернасилникът проявява своята омраза като цели шоков ефект върху жертвата.

  Проявление на кибертормоза: пускане на клюки и лъжи през социални мрежи и злостни коментари / 56%/, обидни обаждания по телефон / 56 % /, заплашителни и вулгарни смс съобщения /49 % /, пускане на неприлични и фалшиви снимки по телефон и интернет /49%/.

  Цел на кибернасилника: с разпространението на вредни и обидни слухове да дискредитира и злепостави жертвата. С този начин на действие се влияе на личните контакти на жертвата и се цели изключването й от социалния живот.

   Повече от половината пострадали от този вид тормоз не споделят и не търсят помощ.Програми за кибернасилници в центровете за превенция няма.Образователни програми за защита от кибернасилие в училищата също няма, въпреки високият процент на децата, станали жертва на връстници-кибернасилници и проведеното изследване в три софийски училища за вредното влияние на кибертормоза.Липсват познания,  адекватни мерки и действия от страна на полицията, прокуратурата и съда за този вид насилие.

  Жертвите на домашно насилие, пострадали от кибернасилници живеят в хорър /ужас/ с години.Те са изплашени, стресирани и с влошено здраве, поради ежедневните психоатаки, които агресивно се отправят от насилниците към тях.

Кибернасилието върху жертвата продължава и след осъждането на насилника по Закона за защита срещу домашно насилие и издаването на съдебна защитна заповед. 

  Ето историята на една от многобройните жертви на домашно насилие, пострадала от кибернасилник:

  „По време на брака ни денонощно ми звънеше по телефона, за да ме контролира и проверява,  изпращаше ми от 30 до 50 смс-и с обидно и заплашително съдържание. Психотормозът с смс-и, обаждания и скандали на тема ревност  взе застрашителни размери – пречеше ми на работата, на спокойствието, на почивката, на контактите ми с други хора.Не можех да понасям нервните му изблици и кибертормоза, на който бях подложена и взех решение да се разведа.Когато разбра, че го напускам окончателно – освирепя.Тормозеше ме с денонощна кавалкада от унизителни смс-и и обаждания.В продължение на седем месеца ежедневно получавах от него по 30 и повече текстови съобщения с обидно, цинично, заплашително и арогантно съдържание – наричаше ме с най-обидните епитети от типа „лека жена”, наричаше детето ми „педофил”, наричаше майка ми „кучка”, обиждаше близките ми роднини и приятели и ги тормозеше с обаждания и смс-и, разпространяваше за мен клюки и клевети в интернет, обиждаше и адвокатите ми, искаше пари от мен и ме изнудваше като ме заплашваше с публично опозоряване и изхвърляне на имуществото ми.Консултирах се с психолог. Изследвахме изпращаните от него смс-и – лицето е с психически отклонения, маниакално поведение, страда от зависимост от алкохол /повечето смс-и са написани неграмотно и изпращани през нощта – от 22 – 04 часа, явно в нетрезво състояние /, агресивен и зъл е, манипулатор, провокатор, има страхове, опасен е за здравето ми.Заведох дело по закона за защита от домашно насилие за упражняваното върху мен кибернасилие – психическо и емоционално насилие. Осъдиха го да не ме доближава, забраниха му да ми изпраща смс-и и го глобиха.Кибернасилникът продължи да упражнява същото насилие – изпращаше цинични смс-и, обиждаше мен и близките ми в текстови съобщения.Подавах жалби до полицията и прокуратурата, че кибернасилникът не изпълнява съдебното решение и съдебна заповед за защита и продължава да ме тормози психически и емоционално, заведох и ново наказателно дело за няколко от обидните смс-и. Насилникът дойде в съда, призна си, че ги е изпращал, каза, че се извинява, осъдиха го да ми заплати обезщетение 1200 лева и приключихме това дело със споразумение. Кибернасилието продължи – хулеше ме, обиждаше ме и ме тормозеше денонощно с смс-и.Заведох още едно наказателно дело за същите прояви на насилника – пак дойде в съда да ми се извинява и да се признава за виновен и след делото отново продължи да ми изпраща обидни смс-и. Така продължава вече четири години. Разбрах, че лудостта е нелечима, кибернасилието – също.”

 


+ хорър – от англ.език – ужас. В литературата – жанр, създаден за да изплаши публиката. Възниква в древния епос, фолклора и приказките за злото, свързани с вампири, демони, дяволи.Среща се в произведения на Братя Грим, Ан Радклиф и др. По известни хоръри: „Франкенщайн”, „Дракула” и др.

Статията е прочетена 383 пъти
Назад към брой 93Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024